Дигао се глас из ЕУ: Западном Балкану одобрити куповину медицинске опреме

© Flickr / European ParliamentЗграда Европског парламента у Стразбуру
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Група социјалиста и демократа у Европском парламенту позвала је Комисију и земље чланице да укључе земље Западног Балкана у акције предузете за сузбијање ширења коронавируса у Европи.

 

Европске социјалдемократе позивају ЕУ да омогући да се неискоришћена средстава из претприступних фондова (ИПА) искористе у борби против кризе изазване коронавирусом и да се размотри мобилизација других финансијских инструмената.

„ЕУ треба да омогући земљама Западног Балкана да купују медицинску опрему, попут маски за лице или вентилатора из држава чланица“, кажу у Европском парламенту.

Известилац ЕП за Западни Балкан Тонино Пицула у писаном саопштењу упозорава ЕУ да не сме оставити земље Западног Балкана да се саме носе са последицама кризе изазване вирусом КОВИД-19.

„Први доказ солидарности био би да им се помогне да осигурају да су њихови здравствени системи боље опремљени за лечење. Западни Балкан би требало да буде искључен из нове шеме одобрења за извоз заштитне опреме за треће земље и треба им дозволити куповину виталне медицинске опреме као што су маске за лице на тржишту ЕУ“, поручио је Пицула.

Потпредседница групе С&Д Кати Пири позвала је Европску комисију и земље чланице да укључе земље Западног Балкана у заједнички европски одговор и у мере за спречавање и сузбијање последица епидемије.

„Као и свуда у Европи, број потврђених случајева коронавируса у земљама Западног Балкана и даље расте. У њему смо заједно. Вирус не познаје границе или националности. Ако желимо ефикасно да се боримо против коронавируса, не смемо заборавити на земље усред Европе“, каже Пири.

Пицула додаје и да у тренутним околностима процес проширења треба наставити убрзаним темпом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала