Шта се дешава ако се затвори цео Београд, које мере ће бити спроведене

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICВојска Србије на улицама Београда
Војска Србије на улицама Београда - Sputnik Србија
Пратите нас
Рампе на свим излазима из Београда, строга контрола или потпуна забрана кретања између насеља и рад само служби неопходних за функционисање града биле би кључне мере уколико би се, као у појединим градовима у Кини и Италији, донела одлука о затварању престонице.

Стручњаци цивилне заштите и експерти за безбедност рекли су за „Новости“ да у случајевима изолације одређене територије у Србији постоје јасно утврђени протоколи.

Професор цивилне заштите са Факултета безбедности Владимир Јаковљевић објашњава да би у том случају Градски штаб за ванредне ситуације именовао поверенике цивилне заштите за поједине делове града, па чак појединачно и за зграде, како би се бринули о људима који ту живе.

„Био би, наравно, појачан и надзор полиције и комуналне полиције, биле би организоване службе доставе, контролни пунктови... Наравно, грађани не би са одушевљењем дочекали овакве мере, али у борби са невидљивим непријатељем мора се размишљати и о најрадикалнијим потезима“, рекао је Јаковљевић.

Радомир Милашиновић, бивши декан Факултета безбедности, каже нам да би у случају затварања једног дела Србије ту морале да се примене строга правила субординације између институција, цивилне одбране и служби безбедности.

„У случају блокаде Београда били би постављени пунктови војске на сваком излазу на ауто-путу, Панчевачком мосту, Смедеревском путу“, рекао је Милашиновић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала