Србија: Још једна жртва ковида 19, 201 новооболео — укупно 2.867 /видео/

© Sputnik / Дејан СимићУлаз у Клинички центар Србије, Клиника за инфективне болести
Улаз у Клинички центар Србије, Клиника за инфективне болести - Sputnik Србија
Пратите нас
У Србији је, према најновијим подацима, још једна особа преминула од последица новог вируса корона, чиме је укупан број умрлих повећан на 66. Заражена је још 201 особа, тако да је укупан број оболелих повећан на 2.867.

Заменица директора Института за јавно здравље „Батут“ др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је на конференцији за новинаре да су од последњег извештаја тестирани узорци 1.586 особa, од којих je 201 позитиван.

Хоспитализована је 1.891 особа, а на респиратору је укупно 127 пацијенaтa.

У последња 24 часа преминула је једна особа мушког пола, навела је Кисић Тепавчевићева.

До сада је од последица вируса корона умрло 66 особа, а просек година преминулих је 64,3, додала је она.

Кисић Тепавчевићева је навела да смртност сада износи 2,3 одсто. Од преминулих особа, 49 је мушкараца, а 17 жена, додала је она.

До сада је укупно тестирано 12.347 особa које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Међу хоспитализованим пацијентима, 39 се налази на Инфективној клиници КЦС, 20 на Инфективној клиници КЦ Ниш, 126 у КЦ Војводине, 60 у КЦ Крагујевцу 60, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 259, на Пулмологији КЦС 73.

У КЦ Ниш у старој згради Хирургије налазе се 24 пацијента, на нишкој пулмологији 55, у згради рехабилитације КЦ Ниш 11, у КБЦ „Земун“ 344 и у КБЦ „Звездара“ 378 пацијената.

Кисић Тепавчевићева је рекла да је на Београдском сајму смештено 164 особа, у нишком Чаиру 229, на Новосадском 48 и у ВМЦ-у 61 особа.

Бројеви у вези са стањем вируса корона у Србији су стабилни, чак и у благом паду, али то не сме да нас завара, јер управо сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере, поручила је Кисић Тепавчевићева.

„Ако наставимо да поштујемо мере, извесно је да се ускоро ближи крај ове епидемије“, рекла је Кисић Тепавчевићева.

На Инфективној клиници 39 особа, девет на респиратору

На Инфективној клиници у КЦ Србије смештено је 39 особа са потврђеним вирусом корона, а девет је на вештачкој вентилацији, од чега је осам особа на инвазивној вентилацији и једна на неинвазивној, изјавио је директор клинике Горан Стевановић.

„Стање ових који су на вентилацији је изузетно озбиљно, за неке можемо да кажемо да су критично“, рекао је Стевановић.

Каже да је поред 39 особа још око 60 особа хоспитализовано због јасних знакова у клиничкој слици, али за које се у току дана очекује потврда.

Говорећи о терапијским протоколима, он је рекао да пацијенти добијају терапију у складу са тежином клиничке слике и потребе за лечењем и да се лекари у томе ослањају на искуство Светске здравствене организације и других земаља.

Сходно томе, поседујемо све медикаменте и имамо све потребне услове, додао је Стевановић.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала