Енглези и Немци тврде да су њихове вакцине против короне безбедне

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаИспитивање вакцине против грипа
Испитивање  вакцине против грипа - Sputnik Србија
Пратите нас
Две врсте вакцина које су тестирале водеће фармацеутске компаније које се надмећу у овој трци дале су добре резултате у испитивању на људима, наводе из компанија.

Експериментална вакцина против ковида 19 коју је развила компанија „Астра зенека“ безбедна је и произвела је имуни одговор у клиничким испитивањима у раној фази код здравих добровољаца, показали су подаци.

Вакцина, названа АЗД1222, коју су развили „Астра зенека“ и научници са британског Универзитета у Окфорду, није изазвала озбиљне нежељене ефекте и довела је до имунолошке реакције у виду антитела и Т-ћелија, показују резултати испитивања објављени данас у медицинском часопису Лансет, преноси Ројтерс.

„Надамо се да то значи да ће имунолошки систем упамтити вирус, тако да ће наша вакцина дугорочно штитити људе“, рекао је главни аутор студије Ендру Полард са Универзитета у Оксфорду.

„Астра зенека“ је међу водећим кандидатима за вакцину, заједно са вакцином коју развијају кинеске компаније „Синовак бајотек“, „Синофарм“ и америчка „Модерна“.

„Астра зенека“ је потписала споразуме са владама широм света за испоруку вакцине уколико се покаже ефикасном и добије регулаторно одобрење, преноси Танјуг.

Научници кажу да вакцина изазива мање нуспојаве, али неке од њих могу се смањити узимањем парацетамола, без озбиљних нежељених ефеката од вакцине, преноси агенција.

Вакцина „Бајонтека“ и „Фајзера“такође ефикасна и безбедна?

Немачка биотехнолошка компанија „Бајонтек“ и америчка фармацеутска кућа „Фајзер“ данас су објавиле додатне податке о својој експерименталној вакцини против ковида, према којима је та вакцина безбедна за употребу и код прималаца изазива имуни одговор.

Две компаније су саопштиле да вакцина доводи до високог степена одговора Т-лимфоцита на вирус, а до нових налаза се дошло испитивањем у којем је, после ране фазе тестирања у САД, учестовало 60 здравих добровољаца у Немачкој.

Слично као претходно у САД, резултати овог испитивања показали су да су добровољци који су примили две дозе вакцине касније у организму развили антитела која неутралишу дејство вируса.

Како наводи Ројтерс, по објављивању нових информација о овој експерименталној вакцини, акције „Бајонтека“ у САД забележиле су раст вредности од 12 одсто, док је вредност „Фајзерових“ деоница порасла за 3,6 одсто.

Прочитајте и:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала