Подршка браћи у Црној Гори: Из свих градова Србије сутра крећу ауто-мото литије до границе

© Sputnik / Небојша ПоповићАуто-литија из Куча до Подгорице
Ауто-литија из Куча до Подгорице - Sputnik Србија
Пратите нас
Под прогласом „Подршка браћи у Црној Гори“, сутра, 23. августа, из свих градова Србије биће организоване ауто-мото литије до српско-црногорске границе, како би се пружила подршка сународницима у Црној Гори, објављено је на Фејсбук страници Савеза Срба из Црне Горе у Србији. Овај догађај ће пратити екипа Спутњика.

Према најави, ауто-мото литија из Београда креће у јутарњим сатима, у недељу у 6.30, са паркинга испред Сава центра, док би, две ауто-литије, она из Београда и она из Новог Сада, требало да се сусретну на ауто-путу „Милош Велики“.

„Не дамо светиње. Морална је обавеза нас који смо пореклом из Црне Горе да дамо свој допринос за одбрану светиња!“ — рекао је организатор ове несвакидашње литије Жељко Чуровић, председник Савеза Срба из Црне Горе. 

Маршрута ће бити од Сава Центра преко аутопута Милош Велики, где ће се у Обреновцу прикључити екипа из Обреновца и Војводине, а у Чачку — људи из Крагујевца, Чачка, Краљева, Трстеника, Алексинца и тако редом преко Златибора, Нове Вароши и Пријепоља — истакао је Чуровић.

Чуровић је још додао и да ће ово бити до сада највећа ауто-мото литија, са снажном поруком, али да се у свему томе мора бити достојанствен, без страначких обележја — већ само са две заставе.

Крајње одредиште је манастир светог Илије на Јабуци, на самој граници Србије и Црне Горе где ће бити приређен културно-уметнички програм.

У Савезу Срба из Црне Горе наводе да се сви боримо за исте циљеве и да се зато у славу бога сабирамо на истом путу. Како се долази у милешевску епархију која је дом Белог анђела, апелује се да се сви обуку у беле боје која је симбол светлости, доброте и милости. Између осталог и чистоте и због тога очекују да ни један папирић нити празна флаша неће бити бачена на учеснике ове литије.

У прогласу се апелује на све учеснике да поштују саобраћајне прописе, савесно односе према другим учесницима и поштују одлуке Републичког кризног штаба. Није дозвољено ношење страначких застава и узвикивање парола. Ауто-литије благословио је епископ милешевски Атанасије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала