- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Симболика првих посета Путина и Сија

© AP Photo / HOW HWEE YOUNGВладимир Путин и Си Ђинпинг
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Овонедељна посета руског председника Владимира Путина Кини биће његово прво путовање у иностранство након што је 7. маја положио заклетву и отпочео пети мандат, а то је јасан сигнал да Кина заузима изузетно важно место у руској спољној политици, оцењује Леонид Ковачич, шеф Одељења за рад са азијским земљама медијске групе „Русија севодња“.
Истовремено, то значи и да Пекинг нема намеру да одустане од блиских веза са Москвом, да неће следити политику притисака и изолације Русије коју намеће Запад.
Прва посета у дипломатији је посебно симболична. Она, по правилу, наглашава правац стратешке сарадње. Избор Кине као прве дестинације након реизбора у марту наглашава блиске везе између две светске силе, које међусобно сарађују у изградњи праведног светског поретка, промовишући глобалну мултиполарност. За обе земље заједничко је то што полазе од принципа правде и поштовања основних одредби међународног права.
Лидери Русије и Кине, који имају сличне глобалне и политичке ставове, развили су односе засноване на поштовању и поверењу, а у складу са тим две земље и даље јачају своје односе.
„Путин и Си Ђинпинг размениће мишљења о најважнијим међународним и регионалним проблемима. Као резултат овог путовања, по свему судећи, биће потписана заједничка изјава шефова држава и пакет билатералних докумената. Да подсетим, упркос невиђеном притиску и на Русију и на Кину од стране низа западних земаља, Москва и Пекинг ипак настављају активно да развијају трговинску сарадњу. Крајем прошле године трговински промет између две земље премашио је 230 милијарди долара“, каже Ковачич.
Важно је нагласити да Москва и Пекинг деле ставове о многим политичким међународним питањима и износе сличне позиције на међународним платформама, као што су Савет безбедности УН, БРИКС, ШОС и тако даље, додао је Ковачич.
„Сарадња између наших земаља се развија у трговини, пре свега сировинских, машинских, електронских производа, а такође развија се и сарадња у рударској индустрији, агроиндустријском комплексу и многим другим“, наводи Ковачич.
Путин у Кину иде на позив кинеског лидера Си Ђинпинга. У тој земљи боравиће 16. и 17. маја, а посета, по дипломатском протоколу, има највиши - државни статус.

Хоће ли Русија и Кина склопити војни савез

Поред Пекинга, руски лидер ће посетити и Харбин – град руских емиграната и административни центар покрајине Хејлунгђанг, где ће учествовати у церемонији отварања осмог руско-кинеског ЕКСПО и четвртог Руско-кинеског форума о међурегионалној сарадњи, подсећа Ковачич. Путин ће се такође се састати са студентима и професорима Харбинског политехничког универзитета.
„У Харбину је историјски било пуно руских емиграната, почетком 20. века. У том граду има пуно историјских здања, која су изграђена по класичној европској и руској архитектури. Постоје чак и цркве и сабори који, истина, сада нису у употреби, већ се користе као музеји. У сваком случају, то је руско историјско и културно наслеђе. Харбин се налази близу границе са Русијом и за Русију је веома важан, значајан град у историјском и културном контексту...“, каже Ковачич.
Два лидера присуствоваће свечаној вечери поводом обележавања 75 година од успостављања дипломатских односа. Билатерални односи Русије и Кине су последњих година достигли врхунац, најбољи су у историји и представљају добар пример сарадње великих сила у 21. веку.
Односи између Русије и Кине су на невиђено високом нивоу развоја. Основу билатералних односа поставио је Споразум о добросуседству, пријатељству и сарадњи, који је потписан 2001. године. Ово је позициони споразум који се показао као веома добар. Није превише обавезујућ, али у исто време ни превише опширан. Дакле, захваљујући овом документу, стране могу, с једне стране, да развијају билатералне односе на основу узајамне користи и добити, а с друге стране да их развијају на такав начин да не буду у супротности са њиховим сопственим националним интересима. То јест, две стране немају никакве претеране, сувишне обавезе једна према другој, као на пример у оквиру војног савеза. И такав споразум се показао као веома успешан и флексибилан, због чега стране у билатералним односима иду само напред и ништа их у томе не спречава“, оцењује Ковачич.
На питање да ли би могло да дође до склапања војног савеза између Русије и Кине, о чему медији повремено спекулишу, Ковачич каже:
„И Русија и Кина су више пута истицале да односи две земље нису војни савез. Истина, сарадња се развија и у војној сфери - у области војно-техничке сарадње и у области заједничких војних вежби. Међутим, важно је схватити да и Русија и Кина не улазе у војне савезе и то је основа политике две земље. Сходно томе, тренутно нема говора о било каквом војном савезу између Русије и Кине, а ни у блиској будућности не можемо говорити о стварању неке врсте војне алијансе између Москве и Пекинга“.

Какви су односи Путина и Сија

Москва је више пута истицала да би мировна иницијатива за Украјину коју је представила Кина могла бити узета као основа за нагодбу Москве са Кијевом. Међутим, постоје снаге које не желе да се тај сукоб заврши.
„Чињеница је да је Кина заиста изнела своју мировну иницијативу за Украјину, али важно је схватити да је ово само општа иницијатива, у којој се износе универзалне истине о неопходности да се конфликт реши дипломатским путем, да је потребно одржавати хуманитарну ситуацију на одговарајућем нивоу, спречити или смањити ризике, барем за цивилно становништво... У принципу, мало ко се противи овоме. Међутим, чињеница је да кинеска иницијатива још не даје одговоре на најсложенија и најконкретнија питања - например, о каквим преговорима можемо говорити ако је украјински председник Зеленски на законодавном нивоу забранио било какве преговоре са Русијом. Руска страна је више пута истицала да није против преговора, али ако су преговори забрањени на законодавном нивоу, онда ће они бити нелегитимни са тачке гледишта Украјине“, истиче Ковачич.
Према његовим речима, постоји много таквих проблема који стварају препреке на путу ка миру.
„И док се не пронађу конкретни одговори на њих, док се не постигне договор који узима у обзир бриге свих страна, док се не изгради безбедносна архитектура која би била свеобухватна, праведна, која испуњава захтеве свих страна, што подразумева и давање гаранција безбедности Руској Федерацији – и док се то не деси, нажалост, тешко је говорити о било каквом мирном напретку“, каже Ковачич.
Кина и Русија су у фебруару 2022. године прогласиле партнерство „без граница“. Односи Москве и Пекинга суочили су се са изазовима без преседана – санкцијама и притисцима западних земаља, али су њихови билатерални односи у потпуности издржали све тестове, демонстрирајући динамичан развој у свим сферама.
Москва и Пекинг су ојачале трговинске везе, али и сарадњу у енергетској сфери. Русија је, упркос санкцијама Запада, постала највећи кинески добављач сирове нафте, а испоруке су скочиле за више од 24 одсто у 2023. години, док су испоруке течног природног гаса порасле за 23 одсто.
„Русија је више пута изјављивала да подржава кинеску иницијативу у погледу повезивања пројеката Евроазијске економске уније и кинеске иницијативе ‘Појас и пут’. Владимир Путин је више пута учествовао на кинеском форуму ‘Појас и пут’. Конкретни пројекти су веома велики пакет споразума који могу бити потписани током ове посете, као што сам рекао, у сектору сировина, у агроиндустријском комплексу, металургији и тако даље. Дакле, биће конректних резултата ове посете“, каже Ковачич.
Два лидера – Путин и Си – негују и блиско лично пријатељство. Срели су се више пута, а последњи пут у октобру прошле године када је Путин био почасни гост на кинеском самиту „Појас и пут“ у Пекингу.
„Чињеница је да су се Владимир Путин и Си Ђинпинг срели више од 30 пута, а лични односи лидера две земље играју веома важну улогу у развоју наше сарадње. То су по правилу добри, пријатељски односи, а Путин и Си Ђинпинг један другог називају ‘другом’. Често се дешава да и током посете разговарају у неформалној атмосфери. Због тога су, наравно, лични контакти, лични односи између лидера две земље веома важни“, закључио је Ковачич.
Програм посете председника Русије предвиђа и његов састанак са премијером Државног савета Кине Ли Ћјангом, током којег се очекује разговор о питањима билатералне сарадње у трговинско-економској и хуманитарној сфери.
Многи експерти су сагласни у оцени да је крајње време да се западни лидери помире са чињеницом да је њихов утицај на Русију и Кину изузетно ограничен. Пекинг никада неће жртвовати изузетно продуктивну сарадњу са Москвом, и обрнуто.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
РУСИЈА
Лавров: Москва и Пекинг играју најважнију улогу балансера у решавању светских питања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала