- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески предлог мировне конференције: Поново на столу план у 12 тачака –Украјини све пошло наопако

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Нова мировна иницијатива Кине о Украјини у принципу је иста као и прошлогодишњи кинески предлог у 12 тачака, с тим што су се околности на фронту значајно промениле и зато су овај пут веће шансе за њен успех, сматрају саговорници Спутњика.
Кинески мировни план у 12 тачака од прошле године и даље важи само су сада другачије околности у којима Кина нуди добру услугу читавој међународној заједници а посебно Русији и Украјини, каже за Спутњик новинар Бранко Жујовић, добитник кинеске награде за извештавање о иницијативи Појас и пут.
А околности су се промениле јер су ствари на фронту пошле потпуно наопако за Украјинце, истиче Жујовић.

„Кина ово чини искључиво због тога што сматра да би стабилност требало да се врати на међународну сцену и да продужетак сукоба дугорочно не одговара никоме. Не само сукобљеним странама, него ником у свету и у томе видим покушај да се обнови та мировна иницијатива са кинеске стране. А споља посматрајући, имам неодољив утисак да је украјинском друштву доста бесмисленог рата и мислим да је унутар саме Украјине значајан број људи свестан геополитичких околности и да им је сада мир неопходан.“

Кад се прошле године Кина појавила са мировном иницијативом, Украјина је била убеђена да може савладати Русију и да је подршка Запада потпуно искрена и бескрајна, а сад видимо да није ни искрена, ни бескрајна, додаје Жујовић.

„Из тог разлога ова садашња кинеска иницијатива сасвим сигурно има више шансе да успе, али видећемо како ће Украјина реаговати на ту иницијативу. Колико сам ја разумео Владимира Путина кад је давао онај велики интервју, Русија је спремна да разговара о миру и отуда успех иницијативе зависи од Украјине. Односно од способности Украјине да сама процени властите интересе. Или ће сести за преговарачки сто или ће наставити да се поводи за оним што су јој Британци или ко год пласирали – да настави рат убеђујући је да може да савлада Русију“, закључио је Жујовић.

Економски мотиви Кине

Некадашњи дописник српских медија из Пекинга и бивши економски саветник Амбасаде Србије у Кини Зоран Ђорђевић каже да се Кина и раније укључивала у разне мировне иницијативе и указује на економске мотиве Пекинга за успостављањем мира у Украјини.
„Кина неће да остане по страни поготово што има веома развијену и јако добру и политичку и економску сарадњу са Русијом. Може се рећи да је пре избијања сукоба имала и са Украјином. Не знам сад како стоје ствари и колико могу да тргују са Украјином, али Украјина је за њих један велики извор, пре свега хране. Мислим на жито, односно пшеницу, кукуруз, соју, сунцокрет итд. Колико је мени познато, Кинези су већ закупили један огроман простор у Украјини где би њихове пољопривредне фирме узгајале све што им треба и директно извозиле у Кину“, закључио је Ђорђевић.
Специјални представник Кине за питања Евроазије Ли Хуеј завршио је европску турнеју усмерену на решавање украјинске кризе, изјавио је званични представник Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин. Кина ће наставити да се залаже за мировне преговоре и да игра конструктивну улогу у решавању кризе, додао је он.
Ли је у оквиру турнеје посетио Русију, Брисел, Пољску, Украјину, Немачку и Француску.
Ванг се осврнуо и на недавну изјаву папе Фрање о преговорима о Украјини, истакавши да се Кина залаже за одржавање међународне мировне конференције уз равноправно учешће свих страна. Kинеске власти су у фебруару прошле године објавиле план од 12 тачака за решавање сукоба између Москве и Кијева.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала