- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка хегемонија нагони Кину и Русију на блиску сарадњу

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСи Ђинпинг у посети Русији
Си Ђинпинг у посети Русији - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Изјава портпарола кинеског Министарства одбране Тана Кефеиа, да је његова земља спремна да сарађује са руском војском на даљем јачању стратешке комуникације и координације сажима све ставове Кине о односима међу великим силама у настајућем мултиполарном свету. Америчка хегемонија је та која нагони Кину и Русију на блиску војну сарадњу.
А та сарадња, према речима спољнополитичког аналитичара Борислава Коркоделовића интензивира се, продубљује и биће настављена у скорој будућности.
Само Русија ове године има девет мултилатералних војних маневара, што у оквиру БРИКС-а, што у оквиру ШОС-а и ОДКБ-а, што речито говори колико партнери придају значаја војној сарадњи са Русијом, упркос сатанизацији поводом специјалне војне операције у Украјини. Сви руски партнери настављају војну сарадњу, констатује наш саговорник.

Кина промовише нови вид односа међу великим силама

Кинеска војска спремна је да сарађује са руском војском на даљем јачању стратешке комуникације и координације, изјавио је портпарол кинеског Министарства одбране Тан Кефеи.
Кефеи је између осталог нагласио да кинеско-руски односи нису војно-политички савез из доба Хладног рата, као и да они превазилазе тај модел односа међу државама. Према његовим речима, руско-кинеске односе карактерише несврставање блоковима, неконфронтација и неусмереност на треће стране.
Портпарол је напоменуо да је кинеска војска спремна да ради са руском војском на имплементацији глобалне безбедносне иницијативе и истакао да је Кина спремна да заједно са руском војском штити међународну правду и правосуђе, као и да је кинеска војска спремна да подржи регионалну и међународну безбедност заједно са руском војском и допринесе стварању заједнице са заједничком судбином човечанства.
Непосредан повод за Танову изјаву су недавно завршени петодневни руско-кинеско-ирански војнопоморски маневри у Оманском заливу. Међутим, делује да је Тан укратко поновио и оно што је било речено на прошлонедељном самиту кинеског и руског председника Си Ђинпинга и Владимира Путина у Москви, објашњава Коркоделовић.
„Кина сматра да принцип савезништва превазиђен концепт, да тај термин припада периоду Хладног рата, а оно за шта се залаже и што настоји да спроведе у билатералним односима са Русијом је примена принципа несврставања, несукобљавања и нециљања трећих страна, односно незаузимања непријатељског става према трећим земљама“, истиче Коркоделовић.
На тај начин је представник кинеске Народноослободилачке армије сажео све ставове Пекинга који се тичу односа између великих сила у мултилатералном свету који је у настанку.
То је била и једна од главних порука заједничког саопштења које су потписали Путин и Си у Москви. Тиме Пекинг каже да две земље спроводе нови модел односа између великих сила. А ти односи треба да буду засновани на обостраном поштовању, мирољубивој коегзистенцији и сарадњи на обострану корист, додаје наш саговорник.

Америка нагони Кину и Русију да буду све ближе

За основу односа са Русијом, Пекинг сматра Споразум о добросуседству и пријатељској сарадњи из 2001, у коме се каже да су односи између двеју земаља такви да не представљају савез против трећих земаља.
„Према тумачењу тог споразума, уколико би се радило о формалном савезу, то би значило да једна према другој имају обавезу да у случају, рецимо, некаквих инцидената или драматичних ситуација сукобљавања са трећом страном, притекну једна другој у помоћ. То би значило да је једна или друга страна потписница, чак и мимо својих националних интереса прискаче у помоћ савезнику“, наводи Коркоделовић.
Међутим, додаје он, истовремено у Кини схватају и прихватају да у садашња политика САД, настојање Вашингтона да очува хегемонију чини од Кине и Русије све ближе партнере.
„То се, између осталог огледа и у сарадњи између њихових оружаних снага, као што се огледа и у време антируских санкција, али у мањој мери. Кина и Русија, због политике Вашингтона, шире своју сарадњу у свим областима билатералних односа“, каже Коркоделовић.

Војни маневри највидљивија манифестација војне сарадње

Највидљивија манифестација руско-кинеске војне сарадње су бројни заједнички маневри, који се, према Коркоделовићевим речима, одвијају на два нивоа. Први је билатерални, други је у оквиру мултилатералних организација као што су ШОС и БРИКС.
Маневри у Оманском заливу били су одржани трећи пут, док се низ маневара кинеско-руских одржава се скоро једну деценију у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС), подсећа наш саговорник.
„На последњим великим маневрима у лето 2022. у Русији, то су такозвани „Восток“ маневри, учествовале су скоро све чланице ШОС-а. Оно што је било интересантно, тада су се појавили и контигенти из Индије“, наводи Коркоделовић.
Са друге стране, крајем фебруара, уз источне обале Јужне Африке, одржани су други по реду заједнички руско-кинеско-јужноафрички маневри. Били су то маневри у оквиру групације БРИКС-а.
Билатерални руско-кинески маневри постају све обимнији и садржајнији; обухватају све више родова оружаних снага и иду до командног нивоа – они помажу упознавању операционих навика једне и друге војске, објашњава Коркоделовић.
Колико се војна сарадња између Русије и Кине продубљује можда најбоље говори чињеница да су на последње маневре Кинези допремили своје оружје на којим су руске посаде могле да се упознају са њима, закључује Коркоделовић.
Кинески војници марширају током војне параде поводом обележавања 60. годишњице Кине у Пекингу  - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
СВЕТ
Порука из Пекинга: Кинеска армија спремна да заједно са руском војском штити међународну правду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала