У пожару у московској библиотеци страдало 15 одсто материјала

© Sputnik / Артјом Житенев / Уђи у базу фотографијаПожар у библиотеци Института за друштвене науке
Пожар у библиотеци Института за друштвене науке - Sputnik Србија
Пратите нас
У пожару који је избио је у петак у једној од највећих библиотека у Москви, страдало је око 1,5 милиона егземплара научних радова, изјавио је председник Академије наука Русије Владимир Фортов.

„Ово је јако тужан дан за науку, јер је у пожару страдало око 15 одсто укупног материјала који се нигде више не могу пронаћи, рекао је Фортов и додао да зграда споља подсећа на Чернобиљ.

Он је додао да су ову библиотеку користили скоро сви институти који се баве истраживањем хуманистичких наука, као и остали друштвени факултети у Русији.

Директор Института за друштвене науке Јуриј Пивоваров рекао је да ће за рестаурацију књига бити потребно неколико година. Он је објаснио да књиге које су поквашене могу да се рестаурирају, битно је да већина није страдала од ватре.

Библиотека Института за друштвене науке при Академији Наука у Москви је основана 1918. године и у њој се налази мноштво ретких докумената, књига, часописа, брошура и теза из времена Лиге народа, докумената Унеско и парламентарних извештаја страних земаља, укључујући и америчких, од којих најстарији потичу из 1789. године, затим древних текстова на старословенском, као и 14 милиона књига. У читаоницама су се такође налазиле и бројне енциклопедије и речници.

Историчар Глеб Алберт са Циришког универзитета је за сајт „Gazeta.ru“ рекао да су се у тој библиотеци чували и научни радови из времена комунизма, када су сви научни и образовни институти били дужни да пошаљу копију објављеног рада или журнала. „Без те библиотеке научни радови многобројних колега отишли би у заборав“, додао је Алберт.

У овој библиотеци су својевремено радили бројни познати научници, међу којима и совјетско-израелски историчар и филозоф Виталиј Рубин.

Пожар је избио у згради главне библиотеке око 22 сата по локалном времену и проширио се на 2.000 квадратних метара објекта, а ватрогасци су у року од два сата успели да зауставе даље ширење ватре. Највероватнији узрок пожара су неисправне електричне инсталације. Повређених у пожару није било.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала