Око чега се споре синдикати и Министарство просвете Србије?

© Flickr / Max KlingensmithШтрајк просветних радника
Штрајк просветних радника - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство просвете је саопштило да је постигнут договор, и за среду најавило потписивање споразума који би довео до окончања вишемесечног штрајка; дан касније из синдиката су поручили да Министарство дезинформише јавност
Штрајк - Sputnik Србија
Синдикати и Министарство просвете близу решења?

Да ли су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије и четири просветна синдиката близу решења које би довело до окончања вишемесечног штрајка, тешко је рећи. И једни и други у јавност излазе са различитим погледом у вези са тим око чега су се договорили или, можда — нису договорили.

Министарство је у петак саопштило да је постигнут договор око последњег неусаглашеног питања и најавило да ће у среду бити потписан Споразум о решавању спорних питања.

Синдикат радника у просвети Србије демантовао је, међутим, јуче ове наводе.

Како је навео тај синдикат, спорна питања која су остала су датум почетка преговора о исплати помоћи просветним радницима и непостојање гаранција Министарства да ће током 2015. и 2016. године поправити материјални положај запослених у образовању.

„Овим Министарство покушава да дезинформише јавност и да по ко зна који пут утиче на просветне раднике да поверују да их њихови синдикални лидери погрешно извештавају", наведено је у саопштењу синдиката.

Министарство је саопштило да је на преговорима у петак договорено да ће преговори о исплати помоћи запосленима у просвети почети до 1. јуна и да је „тиме разрешено и последње неусаглашено питање у тексту Споразума о решавању спорних питања".

„Представници синдиката позвани су да у среду 11. фебруара потпишу овај Споразум о решавању спорних питања којим су предвиђени бројни кораци Министарства и синдиката у циљу унапређења положаја наставника, као и прекид штрајка", наведено је у саопштењу на сајту Министарства.

Четири репрезентативна синдиката запослених у просвети — Грански синдикат просветних радника „Независност", Самостални синдикат, Унија просветних радника и Синдикат образовања, штрајкују од 17. новембра скраћењем часова на 30 минута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала