178 година од смрти Александра Пушкина

© Sputnik / Рудољф Кучеров / Уђи у базу фотографијаПушкинов споменик
Пушкинов споменик - Sputnik Србија
Пратите нас
“Сунце наше поезије је зашло”, писало је у једним новинама из тог времена

У Русији је у уторак 10. фебруара обележена годишњица трагичне погибије „сунца руске поезије” — Александра Пушкина. 

Један од највећих руских и светских песника погинуо је 29. јануара 1837. (10. фебруара по новом календару) —  подлегао је повредама задобијеним два дана раније у двобоју у којем је бранио част своје супруге Наталије Гончареве.

Традиционално, у руским музејима, библиотекама и другим установама културе сваког 10. фебруара организују се књижевни програми посвећени успомени на Александра Пушкина. 

И ове године разне манифестације у част најомиљенијег руског песника одржане су широм Русије, а најатрактивнији програми приређени су у његовој родној Москви, као и у Санкт Петербургу — граду у којем је изгубио живот. 

Бесплатан улаз за посетиоце

Државни музеј лепих уметности А. С. Пушкина у Москви омогућио је посетиоцима бесплатан обилазак изложби, а песнику је одата пошта и минутом ћутања — у 14.45, односно тачно у тренутку када је песниково срце — рањено због изневерене љубави — престало да куца. 

Уз то, у предворју музеја одржан је концерт на којем је наступио народни уметник Николај Бурлајев, у пратњи Државног академског руског концертног оркестра „Бојан” и уз учешће полазника Студија уметничког читања „Реч Пушкина“.  

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаПушкин је за Русе не само највећи песник у историји, него и реформатор руског језика и културе
178 година од смрти Александра Пушкина - Sputnik Србија
Пушкин је за Русе не само највећи песник у историји, него и реформатор руског језика и културе
У Санкт Петербургу су одржане десетине манифестација посвећених успомени на генија руске књижевности, а на месту погибије песника приређен је скуп на којем су се могли чути стихови Пушкина и његових савременика. 

Студенти позоришних академија изводили су сцене инспирисане Пушкиновим делима, као и песниковим животом. 

У Сверуском музеју Пушкина у Санкт Петербургу отворена је изложба „Пушкин и Љермонтов – савременици”, на којој се могу видети издања Пушкинових дела објављена за његовог живиота, рукописни албуми са стиховима, лични песникови предмети. У предворју музеја приређени су пригодан скуп и концерт. 

Меморијални музеј Пушкина у граду на Неви посетиоци су могли да обиђу бесплатно. 

Двобој са Наталијиним „љубавником”

Пушкин је 1829. године упознао Наталију Гончареву којом се две године касније и оженио. Брак му је донео друштвене и новчане бриге и емотивне проблеме, а његово незадовољство кулминирало је отвореним сукобом с човеком за кога је сумњао да је Наталијин љубавник.

Двобој је одржан 8. фебруара 1837. године —  чувени песник покушао је да одбрани своју укаљану част на начин који је био уобичајен за оно време, мада забрањен законом. Први метак опалио је Пушкинов противник погодивши га у стомак. Песник је пао на снег и пуцао на свог такмаца, али га је само окрзнуо метком. Два дана касније Александар Пушкин је преминуо. 

Вест о смрти Пушкина изазвала је велику тугу не само у Санкт Петербургу, него и широм Русије. На песниковој сахрани било је, према  подацима из тог времена између 10.000 и 50.000 људи. 

Пушкин је сахрањен у Светогорском манастиру. 

Прву песму објавио са 14 година

© Sputnik / Олег Листопадов / Уђи у базу фотографијаБрак му је донео друштвене и новчане бриге и емотивне проблеме, а његово незадовољство кулминирало је отвореним сукобом с човеком за кога је сумњао да је Наталијин љубавник
178 година од смрти Александра Пушкина - Sputnik Србија
Брак му је донео друштвене и новчане бриге и емотивне проблеме, а његово незадовољство кулминирало је отвореним сукобом с човеком за кога је сумњао да је Наталијин љубавник
Своју прву песму објавио у часопису Европски гласник као четрнаестогодишњи ученик царске гимназије. Током школовања је почео да пише и своје прво велико дело „Руслан и Људмила“, издато 1820. 

Дело је утемељнео на бајкама које је чуо од своје баке.

Од 1817. до 1820. године Пушкинова  политичка активност утицала је и на његова дела. Био је прогоњен и протеран из Русије. Написао је, између осталог,  дела „Ода слободи“, „Кавкаски затвореник“, „Браћа разбојници“ и започео је „Чесму Бахчисараја“. 

Тада је такође почео да ствара једно од својих најпознатијих дела: роман-поему „Евгеније Оњегин“.

Током кратког периода слободе, завршио је рад на „Чесми Бахчисараја“, и написао поему „Цигани“. Током другог периода у егзилу (1824—1826.) започео је рад на роману-поеми „Борис Годунов“. 

То дело је издао тек 1831, а право на то је добио као поклон за венчање. 

Реформатор руског језика и културе

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози, и показао намеру да створи нову руску књижевну традицију.
178 година од смрти Александра Пушкина - Sputnik Србија
Сматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози, и показао намеру да створи нову руску књижевну традицију.
„Белкинове приче“, издате 1831 нису биле посебно популарне за време Пушкиновог живота, али су данас веома цењене. 

Сматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози, и показао намеру да створи нову руску књижевну традицију.

„Евгенија Оњегина“ је издао 1833. године.

У Русији је Пушкиново презиме познато свакоме – како одраслој особи, тако и најмлађем школарцу. 

Пушкин је за Русе не само највећи песник у историји, него и реформатор руског језика и културе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала