У Америци завршни преговори о продаји смедеревске Железаре

© WikipediaЖелезара Смедерево
Железара Смедерево - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар финансија Србије Душан Вујовић отпутовао у Питсбург на преговоре са компанијом „Есмарк“. Влада у Београду би у петак требало да објави да ли су били успешни.

Министар финансија Србије Душан Вујовић отпутовао је данас у Сједињене Америчке Државе на завршне разговоре с представницима компаније „Есмарк“ о продаји већинског власништва у Железари Смедерево. 

Вујовић ће сутра и прекосутра у Питсбургу преговарати с руководством „Есмарка“, потврђено је Агенцији Бета у Министарству финансија.

Очекује се да у петак, 13. фебруара, Влада Србије објави да ли су преговори били успешни.

„Есмарк“ је породична компанија, основана 2003. године и једна је од водећих у САД у производњи и продаји равно ваљаног челика и челичних плоча. Њен оснивач, извршни директор и председник је Џејмс Бушар.

Преговори Владе Србије с руководством „Есмарка“ почели су 27. јануара јер је та компанија једина дала понуду за куповину 80,01 одсто капитала Железаре, на тендеру који је отворен 9. јануара.

Са „Есмарком“ се разговара о 30 елемената који су важни за уговор а односе се на обавеза обе стране и гаранције за наставак производње Железаре.

Влада Србије ће, у случају договора, бити власник преосталог капитала у том предузећу, које је фебруара 2012. године купила за један долар од америчког „Ју-Ес стила“ који се повукао због губитака.

По условима тендера, државни повериоци ће Железари отписати дуг са стањем од 31. децембра 2013. године.

Железара запошљава око 5.000 људи, тренутно производи између 340.000 и 350.000 тона челика, а њени производни капацитети су око 2,2 милиона тона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала