Дан после потписивања споразума 10 мртвих у нападу кијевских снага

© Sputnik / Dan Levy / Уђи у базу фотографијаDonetsk after shelling
Donetsk after shelling - Sputnik Србија
Пратите нас
Десеторо људи, међу којима је било и деце, погинуло је, а мноштво их је рањено у ратом разореној украјинској области Донбас у петак рано ујутру, када су украјинске снаге наставиле са гранатирањем подручја Доњецка и Луганска.

Само дан након постизања Минског споразума кијевске снаге наставиле са гранатирањем Донбаса

Ангела Меркел и Петар Порошенко - Sputnik Србија
Меркелова: Путин убедио устанике да пристану на примирје
Десеторо људи, међу којима је било и деце, погинуло је, а мноштво их је рањено у ратом разореној украјинској области Донбас у петак рано ујутру, када су украјинске снаге наставиле са гранатирањем подручја Доњецка и Луганска.

Украјинска артиљерија поново је отпочела гранатирање Доњецка и Луганска рано у петак, непосредно након што су у Минску окончани мировни преговори.

Према прелиминарним информацијама, добијеним од хитних служби самопроглашених народних република Доњецка и Луганска, многе куће су оштећене а јавне службе (комуналне услуге) одсечене.

Напад се одиграо мање од дана након што је на састанку лидера Русије, Немачке, Француске и Украјине у Минску успешно договорен прекид сукоба у Донбасу.

Поред осталог, договор који се састоји од 13 тачака подразумева прекид ватре почев од 15. фебруара и повлачење тешког наоружања и страних војних формација.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Прекид ватре од поноћи 15. фебруара
Истовремено, документ од Украјине захтева да се обавеже на прихватање новог Устава и имплементацију закона који би „неким деловима области Доњецка и Луганска“ дозвољавао посебан статус.

Заменик команданта штаба устаника самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин изјавио је да украјинске снаге безбедности не показују спремност за испуњавање договора о прекиду ватре, постигнутог у Минску на састанку шефова држава „Нормандијске четворке“.

„Након потписивања мировног меморандума, украјинска страна наглашавала је да ће испунити све услове за очување мира, али је испало да је већ на почетку тај договор прекшила“, изјавио је Басурин.

Према његовим речима, људи у Донбасу настављају да гину. 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала