Протест у Београду због продаје државне имовине

© Фото : скриншотМиливоје Антић
Миливоје Антић - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Мреже за реституцију протестовали су данас испред Агенције за приватизацију у Београду како би указали на неопходност спровођења реституције грађевинског земљишта у државној својини, пре него то земљиште буде понуђено на тржишту.

„Ми покушавамо да доставимо новом директору нешто што се крије, иако је објављено у Службеном гласнику, а то су одлуке Уставног суда којима се потврђује да је без обзира на све приватизације у последњих 25 година грађевинско, пољопривредно и шумско земљиште остало у власништву државе“, рекао је новинарима представник Мреже за реституцију у Србији Миливоје Антић.

Према Антићевим речима, Мрежа за реституцију подржава став новог директора Агенције за приватизацију Љубомира Шубаре да ниједно предузеће са непокретностима које се потражују у реституцији неће бити продато.

„За разлику од његових претходника, који су нас проглашавали државним непријатељем, њему дајемо подршку. Мало је сулудо да морамо да похвалимо нешто што је само поштовање закона, али, нажалост, сви његови претходници били су на том нивоу непоштовања закона“, рекао је Антић.

Он је додао да су поступци приватизације у Србији протеклих година донели много трошкова и социјалних проблема.

Антић је навео да „тајкуни“ немају право на присвајање земљишта које је у државном власништву, већ једино могу да плаћају грађевинску накнаду.

„Њихови покушаји да присвоје то земљиште, или наставе да га користе, скандалозни су, а скандалозно би било и да Влада настави да им дозвољава да остану у статусу бесплатног коришћења и одрже монопол који имају над државном имовином, која није њихова“, истакао је он.

Антић је оценио да они инвеститори који су учествовали у приватизацијама, нису платили никакву накнаду за коришћење земљишта.

„Нису ништа платили нити проценили. Ако су некоме платили за грађевинско и пољопривредно земљиште, то су платили неком политичару на руке, значи држави нису донели никакву корист, већ велику штету“, рекао је Антић.

Он је рекао да ће Мрежа за реституцију убрзо затражити од надлежног министарства и измене Закона о реституцији, како би се увела супституција, односно замена неке имовине, коју није могуће вратити, другом имовином.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала