Оскрнављено 250 надгробних споменика на јеврејском гробљу

© Sputnik / Валериј Мељников / Уђи у базу фотографијаЈевреји
Јевреји - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел и данска премијерка Хеле Торнинг-Шмит изразиле су жељу да Јевреји остану да живе у тим земљама и саветовале им да не емигрирају. Израелски премијер Бењамин Нетанјаху поновио је претходно позив Јеврејима у Европи да се преселе у Израел након суботњег напада на синагогу у Данској.

Француске власти су потом у недељу саопштиле да је оскрнављено 250 надгробних плоча на јеврејском гробљу у селу Монтри, на североистоку Француске.

Реч је о најтежем скрнављењу гробља у Француској. Стотине надгробних плоча на јеврејском гробљу у Алзасу на истоку земље срушено је у вандалском чину за који је осумњичено пет малолетника узраста од петнаест до седамнаест година. Полиција их је ухапсила након што се један од њих предао и открио идентитет саучесника. Њима прети казна до седам година затвора.

Укупно је оскрнављено 250 надгробних споменика. У Француској је овај догађај изазвао снажне осуде након терористичких напада у Паризу и напада у Копенхагену у којима су на удару били Јевреји.

Француски председник Франсоа Оланд позвао је сународнике да се освесте, како је рекао, и поручио Јеврејима да је њихово место у Европи, а нарочито у Француској. Представници јеврејске заједнице у овој земљи саопштили су да је 2014. године удвостручен број антисемитских напада у односу на претходну годину, који све чешће попримају размере физичког насиља.

Израелски листови су протеклог викенда писали о смртној опасности која прети Јеврејима у Европи. Премијер ове земље Бењамин Нетанјаху поновио је позив европским Јеврејима да се склоне у Израел, а његову реакцију су осудили европски лидери.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала