Договор Путина, Меркелове и Порошенка о праћењу примирја

© AP Photo / Dmitry LovetskyПосматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини
Посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Вође Немачке, Русије и Украјине – Ангела Меркел, Владимир Путин и Петро Порошенко – договорили су конкретне мере које ће омогућити посматрачима ОЕБС-а да надгледају примирје на терену у источној Украјини, саопштио је данас Берлин.

Три лидера су се о овоме договорила синоћ у телефонском разговору немачке канцеларке са двојицом председника.

„Имајући у виду ситуацију у Дебаљцеву" троје лидера „договорило се о конкретним мерама које ће дозволити ОЕБС-у да надзире ситуацију на терену" пошто споразум из Минска предвиђа почетак повлачења тешког наоружања од уторка 17. фебруара, написао је у саопштењу портпарол немачке Владе Стефен Зиберт.

Тим посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу задужен за мониторинг прекида ватре због сукоба који се тамо воде није могао да уђе у Дебаљцево, где још увек није почело повлачење тешког наоружања које је било предвиђено за поноћ.

Аеродром Доњецк - Sputnik Србија
Узајамне оптужбе Кијева и устаника, мир под знаком питања

Званичници Владе у Кијеву и устаници узајамно се оптужују за нападе који их спречавају да повуку тенкове, ракетне бацаче и тешку артиљерију са линије фронта у источној Украјини.

Пре него што је Ангела Меркел синоћ разговарала са двојицом председника, она и француски председник Франсоа Оланд разговарали су о тој теми са Путином и тада су од њега затражили да изврши притисак на устанике да престану да пуцају, рекао је портпарол немачке Владе.

На терену, борбе се и даље воде око Дебаљцева, железничког чвора који се налази 65 километара од Доњецка и око петнаест километара од луке Маријупољ, у јужном делу линије фронта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала