Највећа сајбер пљачка у историји – хакери оробили банке за милијарду долара

© Flickr / David OrbanКасперски
Касперски - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 100 банака из више од 30 земаља било је на мети непознате хакерске групе, речено Спутњику у компанији „Касперски“. У истрагу укључени Интерпол и Еуропол.

Лабораторија „Касперски" открила је вероватно највећу сајбер пљачку у историји.

Око 100 банака било је на мети пљачкаша у 30 земаља широм света. Како наводе у „Касперском", до сада потврђени случајеви хакерских напада коштали су банке око 300 милиона долара, а стручњаци те компаније кажу да их истрага може довести и до три пута већег износа, односно да коначна штета може бити милијарду долара.

„Био је то најсофистициранији криминални напад икада виђен. Користили су метод који су у прошлости користиле владе. Напад на сваку банку трајао је у просеку два месеца, а дневно је радило по десеторица хакера. Полако су се инфилтрирали у само срце банкарског система и на крају успели да уђу у цео систем. Контролисали су рачуне, успели су да пребацују новац с једног рачуна на други, банке нису ни схватале да су нападнуте", каже за Спутњик један од стручњака „Касперски лабораторије", Антон Шингаров. Процењује се да су напади трајали две године, а ниво софистицираности је био толико висок да их је за све то време било тешко уочити.

Незванично сазнајемо да је у Русији оробљено неколико банака, а на мети хакера биле су и банке у Јапану, Холандији, Швајцарској и Сједињеним Америчким Државама. Претпоставља се да су хакери слали заражену електронску пошту запосленима у банкама и тако пратили шта се одвија на мониторима рачунара за које су утврдили да су задужени за новчане трансакције.

„Нажалост, не знамо ништа о њима. Знамо само да се ради о дружини од хиљаду, можда и неколико хиљада криминалаца који имају своју унутрашњу хијерархију. Неки су менаџери, неки одрађују дневне операције и на крају ту су људи који преузимају новац. Не могу да вам кажем имена банака које су погођене овим нападом и са којима радимо на овоме. У случај су укључени Интерпол и Еуропол. Они су обавестили полицију у својим земљама чланицама. Надам се да ћемо ускоро моћи да кажемо нешто више о криминалцима и банкама које су нападнуте", каже Шингаров.

Да су банке нападнуте сазнале су тек након што је један од банкомата почео да избацује новац, па су брже-боље ангажовале компанију за софтверску заштиту чији су представници након прелиминарне истраге рекли да штета од 300 милиона долара није коначна и да би могла бити чак трипут већа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала