Хандке са Србима у Великој Хочи поделио „Ибзенову" награду

© ФотоПетер Хандке
Петер Хандке - Sputnik Србија
Пратите нас
Чувени аустријски писац мештанима Велике Хоче на Космету уручио 50.000 хиљада евра од награде „Хенрик Ибзен“ која му је додељена у Ослу прошле године. „Ови људи и ја смо често једно”, рекао Хандке.

Чувени аустријски писац Петер Хандке, познат по своjoj хуманости и љубави према Србима боравио је на Косову и Метохији на велики српски празник Сретење, како би Србима у Великој Хочи уручио део новца од награде „Хенрик Ибзен" која му је додељена у Ослу прошле године, преноси сајт pravoslavie.ru.

Хандке је пре неколико година мештанима Велике Хоче и Ораховца такође поделио своју књижевну награду „Хајнрих Хајне" у вредности од 50.000 евра.

Овога пута је део своје награде у истој вредности, која се додељује поводом годишњице рођендана славног норвешког писца Хенрика Ибзена, наменио изградњи базена у Великој Хочи.

О томе је разговарао и са владиком Теодосијем који је дошао у Велику Хочу како би се срео са њим и аустријским амбасадором Јоханом Бригером. Као и Срби овога краја, ни владика Теодосије није крио задовољство што се састао са великим књижевником и великим пријатељем Срба.

Са Хандкеом је у Великој Хочи боравио и Италијан Франческо Скарфи, такође одан пријатељ српског народа, по чијем ће плану бити изграђен базен за децу и омладину Велике Хоче и Ораховца, од новца који је донирао аустријски писац.

Са владиком Теодосијем и аустријским амбасадором обишао је и новообновљену Виницу Светог Стефана у којој ће у скорије време бити оспособљена просторија за дечји „3-де" биоскоп.

„Када сам прошли пут долазио у Велику Хочу срео сам Франческа. Он ми је испричао да планира изградњу базена за децу и младе у овоме селу и ја сам одлучио да помогнем. Схватио сам да и он жели да помогне овим људима. Ако радимо заједно учинићемо више. И ето, док је он често овде, ја морам да будем доста одсутан. Моји путеви су околни, али нас опет Велика Хоча спаја", рекао је Хандке, додајући да је за њега Велика Хоча место са Божјим благословом.

Велика Хоча и Ораховац су нашле место и у Хандкеовим књигама. Његова књига „Кукавице од Велике Хоче" настала је после једне априлске посете овоме селу.

„Ораховац се јавља у једном делу моје књиге 'Моравска ноћ'. Тамо говорим о једном селу у Србији које се зове Породин, али је то само трансформисано. У ствари, многи делови се дешавају баш у Ораховцу. На пример, слика аутобуса који долази у енклаву Ораховац, вози Србе, и сваки пут је све мање места где би се окренуо, јер се гробље око цркве шири. Или онај део када говорим о гробљу. То је гробље у селу Ретимље близу Ораховца. Ишли смо тамо о Васкрсу 2006. са мајкама и сестрама киднапованих Срба из тог села. Клечао сам са њима док су палиле свеће на оскрнављеним гробовима, и у једном тренутку се појавила змија, прошла је ту поред нас. Та слика ми се урезала у памћење и унео сам је у своју књигу", испричао је славни писац за www.pravoslavie.ru.

Из манастира Дечани Хандке је отпутовао за Београд где је 17. фебруара за њега и његову супругу приређена претпремијера филма „Енклава" Горана Радовановића.

„Енклава је моја кућа, двориште, врт, моје књиге, ја сам енклава… Ови људи у Великој Хочи и ја смо често једно", рекао је Хандке у Великој Хочи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала