Грчка и ЕУ, ко је победник преговора?

© Flickr / Mick BackerЕУ и Грчка
ЕУ и Грчка - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка је у петак на састанку у Бриселу претрпела пораз, иако је њен министар финансија Јанис Варуфакис прогласио своју „победу“ у „борби“ са осталих 18 министара земаља еврозоне, пише Блумберг, преноси агенција Бета.

 Варуфакис је на Фејсбуку после преговора с колегама из еврозоне написао: „Прво те игноришу, онда ти се смеју, потом се боре против тебе, а затим победиш“.

Грчки министар финансија је након седнице новинарима рекао да је Грчка „скинула лудачку кошуљу коју јој је навукла претходна влада“.

„Комбиновали смо две обично контрадикторне ствари, логику и идеологију и доказали да је могуће поштовати и демократију и обавезе“, рекао је Варуфакис.

Он је током већег дела конференције за новинаре говорио на грчком, уз образложење да не верује преводиоцима, а током говора изражавао се веома сликовито.

„Понекад је неопходно везати се за јарбол да би човек одолео песми сирена“, изјавио је он, истичући да је Грчка током тешких преговора остала усправна и верна интересима обичних грађана и да је одбила зхтеве да смањи пензије и повећа порез на додатну вредност.

„Ми ћемо диктирати темпо реформи и ослободити се злоћудног тумора који нас је досад гушио“, обећао је Варуфакис, закључујући конференцију за медије речима да је време да се крене на посао.

Заставе Грчке и ЕУ - Sputnik Србија
Договор пао - још четири месеца помоћи Грчкој

Грчка се, пише Блумберг, одмеравала са чак „18 противника", те су они, што се и очекивало, изашли са састанка као „велики победници".

Еврогрупа је одлучила да ЕУ, Централна еврпска банка и ММФ и даље буду надзорници Грчке у спровођењу споразума о међународној кредитној помоћи, а Грчка је из свега добила само то што се они убудуће неће називати „тројком".

Еврогрупа је обезбедила сагласност Грчке за продужавање постојећег програма мера које прате споразум о међународној кредитној помоћи, а Грчка је извојевала да се то више не назива „програмом".

Грчкој је постављен рок до понедељка да предложи низ финансијских мера чије ће успешно спровођење бити услов за ревизију Споразума о међународној кредитној помоћи, коју је она тражила.

Уколико те мере штедње, које Грчка може да одабере сама, буду успешне, она би могла да добије сагласност еврогрупе да јој се умањи обавеза да ове године суфицт буџета повећа на три одсто, колико је раније утврђено.

Еврогрупа је у петак у Бриселу одлучила да новац, који је до сада Грчкој био на располагању у Фонду за финансијску стабилност, убудуће буде под надзором Централне европске банке, како би се осигурало да ће бити дат само грчким банкама, за рефинансирање, али не и грчкој држави. Грчка држава ће у том погледу бити „само посматрач", пише Блумберг.

Иако може изгледати да је Грчка од еврогрупе добила веома мало, министар Варуфакис је добио могућност да код куће каже да је постигао све што је било могуће, а то је, закључује Блумберг, ипак много за земљу која сматра да је последњих година „добила много удараца" од својих европских партнера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала