Аранжман са ММФ-ом добар сигнал инвеститорима

© AFP 2023Кирстен Лагард генерални директор Међународног монетарног фонда
Кирстен Лагард генерални директор Међународног монетарног фонда - Sputnik Србија
Пратите нас
Борд директора Међународног монетарног фонда данас после подне ће на састанку у Вашингтону донети одлуку о аранжману из предострожности са Србијом. Стручњаци очекују позитиван одговор и истичу да ће то бити позитиван сигнал свима да је Србија на добром реформском путу.

Економиста Љубомир Маџар слаже се да су аранжмани са ММФ-ом повољни и напомиње да се на тај начин добијају извесна резервна средства која могу да послуже у непредвидивим ситуацијама.

„Важније од тога је да такав аранжман повећава углед Србије у међунардној финансијској јавности, поготову кад је реч о страним инвеститорима. Они земљу, поред осталог, цене и по томе какве односе има са међународним финансијским организацијама. То исто тако може да допринесе да нови зајмови који ће морати да се дижу на међународном тржишту буду повољнији јер то смањује перцепцију ризика наше земље“, наводи Маџар за Спутњик.

Премијер Вучић онима који помишљају да новац од аранжмана може отићи у потрошњу поручује да забораве на ту опцију, посебно јер је план да се дефицит буџета у наредним годинама смањује.

Маџар, међутим, каже да се не може тврдити да се неће посегнути за средствима из аранжмана ММФ-а.

„Наш буџет је јако напет. Предвиђени дефицит је прилично велик, али ће стварни буџетски дефицит бити још већи и рачунам да из тог притиска може проистећи искушење ком се неће моћи одолети, искушење да се делимично употребе та средства. Ако се то и деси, биће употребљена за нешто што је високи приоритет“, закључује Маџар.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Србија очекује аранжман са ММФ-ом

Председник Савета гувернера Народне банке Србије Небојша Савић, гостујући на Радио-телевизији Србије, подсетио да је мисија ММФ-а пре три месеца боравила у Београду и дала зелено светло за нови аранжман.

„На Борду је данас да процени да ли добијамо аранжман. Очекујемо позитивну одлуку", истакао је Савић.

Према његовим речима, одобравање аранжмана са ММФ-ом био би добар сиглнал свима, и домаћим и страним инвеститорима, да је Србија на добром реформском путу.

„Сагласнот ММФ-а са оним што се ради на реформама је у овом тренутнку снажан сигнал да оно што се дешава иде у добро правцу", навео је он.

Савић је подсетио да је Европска централна банка „олабавила" своју политику и да ће одобрити одређену количину новца, која ће моћи да буде усмерена ка Србији, ако перцепција стања у земљи буде добра.

Председник Савета НБС подсетио је да су прве реформе извршене када су прошле године промењени Закон о раду и Закон о приватизацији, а други пакет реформи када се почело са процесом фискалног прилагођавања.

„Ово је зелено светло за оно што је урађено и гаранција онога што је кључно за нас — фискалне стратегије коју треба сповести и реформе јавних предузећа, за шта ће и Светска банка дати подршку", истакао је Савић.

Како каже, зелено светло ће значити и могућност прилива средстава која су обезбеђена, али су до сада била условљена.

Према његовим речима, аранжман са ММФ-ом биће подстицај, али и велика одговорност да се на реформама истраје до краја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала