ЛСВ руши војвођанску Владу?

© WikipediaНенад Чанак
Ненад Чанак - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш изјавио је данас да је идеја те странке да у директном контакту с лидерима Демократске странке и Савеза војвођанских Мађара покушају да се превазиђу проблеми у покрајинској влади и додао да "неће бити ни Владе Војводине ако не буде договора".

"Идеја ЛСВ је да покушамо да у директном контакту три лидера (ЛСВ, СВМ, ДС) превазиђемо све проблеме, јер мислимо да је интерес грађана Војводине на првом месту. Покушаћемо да се договоримо, превазиђемо отворена питања и ја сам оптимиста. Уколико не буде договора неће бити Владе Војводине", казао је Костреш новинарима у парламенту.

Поводом оптужби председника Скупштине Војводине и председника СВМ Иштвана Пастора да ЛСВ стоји иза смене директорке Војводинашуме Марте Такач, која је била кадар СВМ-а, и именовање новог вршиоца дужности директора Александра Обрадовића, Костреш је рекао да не разуме због чега се смена "толико политизује".

Костреш је подсетио да је Апелациони суд донео одлуку и да је Влада у складу са законима именовала новог в.д. директора Александра Обрадовића који није члан ниједне странке.

"Можда је то изговор да би се изашло из војвођанске администрације. Очигледно је да та администрација и владајућа коалиција имају одређене проблеме, али ми смо спремни да се сва питања отворе и покушамо да нађемо решење", навео је Костреш. 

Ако се Такач не врати, СВМ напушта коалицију

Председник СВМ Иштван Пастор изјавио је данас да ће прихватити позив председника ЛСВ Ненада Чанка на разговоре о функционисању владајуће коалиције у Скупштини Војводине, под условом да пре тога Марта Такач, као кадар СВМ-а, буде враћена на функцију в.д. директора Јавног предузећа Војводинашуме.

Пастор је за агенцију Бета рекао да ће СВМ напустити владајућу коалицију ако данас или сутра не буде решено питање именовања директора Војводинашума.

"Одазваћу се ако буде било смисла да то чиним. А биће смисла уколико се пре тог састанка реши питање око именовања вршиоца дужности директора Војводинашума", рекао је Пастор.

"Ако се то деси, онда ће то бити порука да је за наше садашње коалиционе партнере СВМ прихватљив партнер. Ако се то не деси, ми ћемо то схватити као сигнал да нисмо потребни у парламентарној већини. Онда ћемо иступити из парламентарне већине. Независно од тога, парламентарна већина ће постојати, са Демократском странком, ЛСВ-ом и кадровима из Тадићеве странке", рекао је Пастор.

Покрајинска влада је прошле недеље за вршиоца дужности Војводинашума именовала Александра Обрадовића, уместо Марте Такач, која је на тој функцији била од 2004. године.

На смени Марте Такач инсистирао је ЛСВ, који се позвао на пресуду Апелационог суда који је 23. јануара установио да Марта Такач није поднела у законском року сву документацију која је била затражена у јавном конкурсу за директора Војводинашума.

Пастор је оценио да тај аргумент ЛСВ не стоји јер одлука Апелационог суда "није проблематична" и додао да је одлука Покрајинске владе о именовању новог вршиоца дужности директора била "изнуђена".

Према његовим речима, на седници Покрајинске владе, на којој је именован нови в.д. директора, прекршена су сва правила у функционисању војвођанске владе и изнуђене су одлуке око Војводинашума, које су "правно ништавне или у тој мери фаличне да се не могу прихватити па се морају поништити".

Пастор је рекао да позиција директора Војводинашума "припада" СВМ-у и да је предлог те странке да на ту позицију поново буде именована Марта Такач.

Председник ДС Бојан Пајтић прихватио је претходно данас Чанков позив на разговор о отвореним питањима која оптерећују функционисање владајуће коалиције у Скупштини Војводине.

Он је додао да му је жао што јавност врло често присуствује "варничењу" између ЛСВ и СВМ.

Чанак је данас упутио писмо Пајтићу и Пастору за састанак у просторијама ЛСВ, у петак, 27. фебруара у 12 сати.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала