Стижу критике: Да ли је „Ида“ заслужила Оскара (видео)

© AFP 2023Припреме за доделу Оскара
Припреме за доделу Оскара - Sputnik Србија
Пратите нас
Почасни председник Међународне федерације филмских критичара (ФИПРЕСЦИ) Андреј Плахов изјавио је да је разочаран одлуком Америчке филмске академије да Оскара за најбољи филм снимљен ван енглеског говорног подручја додели пољском филму „Ида“. По његовом мишљењу, „Левијатан“ Андреја Звјагинцева много је моћнији од пољског остварења.

„Једно од мојих разочарања тиче се ’Левијатана‘. Сматрам да је тај филм заслужио Оскара. Овај филм је по размерама исказаног моћнији од ’Иде‘, али не одлучујем ја“, изјавио је Плахов.

Према мишљењу критичара, тема холокауста, обрађена у „Иди“, одиграла је улогу у одлуци да овај пољски филм добије Оскара, али тај филм је имао шансе да победи и независно од тога.

87. додела Оскара - Sputnik Србија
„Човек птица“ добитник Оскара за најбољи филм

Радња црно-белог филма „Ида“ одвија се у Пољској шездесетих година прошлог века. Млада искушеница пред заветовањем сазнаје да има јеврејско порекло и то је наводи да истражује прошлост своје породице, себе и своју животну мисију.

„Свака одлука је у одређеном смислу политичка… То је пољски филм, што такође није без значаја, у њему се задире у тему односа међу Пољацима и Јеврејима у време Другог светског рата, овде има много актуелног и важног за данашњицу. Али политички аспект не треба преувеличавати, видео сам пољски филм ’Колоски‘ који се бави сличном темом и он ми се чини јачим од ’Иде‘, али победила је ’Ида‘, просто су се срећно наместиле карте“, рекао је Плахов.

Критичар је додао да је, поред „Левијатана“, друго разочарење за њега одсуство главних награда за филм „Одрастање“ Ричарда Линклејтера.

„Сматрам да је то изузетан експеримент, који унапређује филмски језик. Мислио сам да ће награду добити макар редитељ, али је то признање добио ’Човек птица‘. Ја бих наградио Линклејтера, али то је одлука чланова Aкадемије и она је таква каква је“, закључио је Плахов.

Филм „Левијатан“ је прича заснована на библијској причи о Јову кроз призму савремене Русије. Радња се дешава на северу земље. Живот главног јунака руши се под утицајем околности, с којима он није способан да изађе на крај. Главну улогу у филму тумачi Алексеј Серебрјаков.

Победник Канског фестивала и добитник „Златног глобуса“, филм „Левијатан“ већ је добио импозантан број награда. Филм је освојио главне награде на 58. Лондонском филмском фестивалу, фестивалу у Минхену, главну награду Фестивала европског филма у Палићу, главну награду фестивала у Египту.

Победник 87. доделе Оскара, која је одржана у недељу 22. фебруара у Долби театру у Лос Анђелесу, јесте филм „Човек птица“ мексичког редитеља Алехандра Гонзалеса Ињаритуа. Филм је освојио још три Оскара: за најбољу режију, оригинални сценарио и најбољу фотографију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала