Лекције Балкана корисне за кризе на простору ОЕБС-а

© AP PhotoИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић у Вашингтону је изразио уверење да ће у контексту криза на простору ОЕБС-а, лекције Западног Балкана бити корисне у ширем смислу, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

„Тренутна безбедносна криза на простору ОЕБС-а истиче потребу за дијалогом и помирењем. Искуство Србије показује да је могуће сачинити позитивну агенду чак и када смо суочени са великим препрекама, усвајањем прагматичног приступа који је циљно оријентисан“, рекао је Дачић у излагању пред америчком Хелсиншком комисијом.

Дачић је рекао да је ОЕБС посвећен заједничком ангажовању са главним заинтересованим странама у Украјини у циљу поновног успостављања мира и остваривања стабилности у тој земљи.

„Не мислим да би требало да правимо компромис науштрб наших норми и принципа. Напротив, морамо их поново потврдити и ојачати, како би их било теже погазити“, рекао је председавајући ОЕБС-у.

Дачић је рекао да ће се српско председавање ОЕБС-у усредсредити на сузбијање насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму, укључујући радикализацију младих и феномен страних бораца.

Српско председавање ће учинити све да подржи чланице ОЕБС-а у заштити универзалних вредности, а то су људска права, толеранција и недискриминација, рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала