Француски парламентарци у Сирији, Оланд и Валс љути

© AFP 2023Франсоа Оланд
Франсоа Оланд - Sputnik Србија
Пратите нас
Група француских парламентараца је посетила Дамаск, што је изазвало гнев француског државног врха. Предводник делегације тврди да је циљ посете Сирији био да се састану са „другом страном” и да се процени ситуација на терену.

Председник Франсоа Оланд осудио је посету француских посланика која је представљена као приватна иницијатива.

„Реч је о сусрету француских парламентараца, за који су сами себе овластили, са диктатором који је проузроковао један од најтежих грађанских ратова последњих година", изјавио је француски шеф државе Франсоа Оланд током посете Филипинима.

Премијер Мануел Валс говори о „моралној грешци" парламентараца који су се срели са „касапином".

Жерар Бапт, посланик социјалиста на власти који је предводио делегацију, објаснио је да је циљ био да се састану са „другом страном" и процени ситуација на терену.

Одговарајући на питање медија да ли је њихова посета знак да са Асадовим режимом поново може да се разговара, он је рекао да је био изненађен бројем Американаца које је срео у Дамаску, укључујући и бившег генералног тужиоца америчког Врховног суда.

„Нисам имао утисак да је реч о режиму који се руши. Многе европске земље већ имају амбасаде (у Дамаску) што значи да сматрају да су контакти могући са Асадовим режимом", рекао је Бапт, који ризикује да буде избачен из Социјалистичке партије.

Он је објаснио да је реч о грађанском рату у коме огромну улогу имају спољни актери и да бомбе које погађају цивиле долазе са обе стране.

Француска је прекинула односе са сиријским председником пре три године, када је повела иницијативу за бомбардовање Дамаска коју је у последњи час спречила руска дипломатија.

Париз је тражио начин да утиче на Русију како би променила став и одобрила војну акцију. Француске дипломате су чак помишљале да би Србија могла да одигра посредничку улогу са Москвом, али су брзо одустале од те идеје.

Француска није задржала ни један дипломатски канал са Сиријом, за разлику од многих европских земаља и Сједињених Америчких Држава које дискретно одржавају контакте са властима ове земље.

Посланици који су се оглушили о званичну линију верују да је на првом месту борба против Исламске државе која наставља са покољима хришћана у Сирији.

Од када је исламистичка организација направила неочекивани пробој у Ираку и Сирији, у Европи као и у Сједињеним Америчким Државама јача уверење да је Башар Ел Асад мање опасан за стабилност Блиског истока од Исламске државе.

У Сирији се води грађански рат између припадника мањинских шита, које представља власт у Дамаску, и сунита у опозицији које подржавају западне земље. Припадници Исламске државе који се боре на страни опозиције искористили су сукобе да прошире утицај и освоје територије.

Француски коментатори примећују да би приближавање Асаду значило приближавање Ирану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала