Дуално образовање по швајцарском моделу

© Sputnik / Алексеј Никољски / Уђи у базу фотографијаПостоје разлике, постоје проблеми, али проблеме ћемо решавати мирним путем, у доброј вери, настојећи да сарађујемо што је могуће више.
Постоје разлике, постоје проблеми, али проблеме ћемо решавати мирним путем, у доброј вери, настојећи да сарађујемо што је могуће више. - Sputnik Србија
Пратите нас
Пред Србијом је озбиљна реформа образовања која ће донети промене већ следеће године, изјавио премијер Александар Вучић. Вучић је рекао да неће бити повећања ПДВ-а, да се тражи решење за петрохемијски комплекс и да је једино решење за спортске клубове приватизација.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће након фискалне консолидације „најозбиљнија“ реформа бити реформа образовања.

Учинцима у образовању, али и у осталим секторима, Влада ће се бавити крајем априла, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после формалног отварања Копаоник бизнис форума.

„(Министар образовања Срђан) Вербић то одлично зна и верујем да ће имати снаге да то тешко питање покрене, то је најозбиљнија реформа која нам предстоји после мера фискалне консолидације“, истакао је Вучић.

Премијер очекује „велике промене“ у сфери образовања за 2016/2017. годину, што ће Србију приближити развијеним земљама света.

Вучић је на Бизнис форуму рекао и да ће у Србији ускоро почети да се примењује дуално образовање, по узору на Немачку и Швајцарску.

Понашање Србије биће поздрављено и оцењено као озбиљно - Sputnik Србија
Вучић: Ако се овако настави, биће доброг ребаланса буџета

Највећи проблем биће са петрохемијским комплексом

Вучић је оценио да ће највећи проблем приликом прве ревизије аранжмана с Међународним монетраним фондом у мају, бити петрохемијски комплекс.

Он је рекао да се траже решења и да се очекује да ће за петрохемијски комплекс, односно компаније „МСК“, „Петрохемија“ и „Азотара“ бити заинтересовани инвеститори из Русије и Мађарске.

Вучић је прецизирао да ће за „Петрохемију“ бити потребно улагање од 120 до 150 милиона евра. Што се тиче „Азотаре“, Вучић је додао, да ће профитабилну компанију имати онај ко буде могао да обезбеди јефтинији гас, по цени од 330 долара по кубном метру, а сада се плаћа 400 долара.

Неће бити повећања ПДВ-а

Вучић је изјавио да неће бити повећања пореза на додату вредност (ПДВ) због добрих резултата и буџетског суфицита од око две милијарде динара у прва два месеца, иако је повећање ПДВ-а као могућност постоји у споразуму са ММФ-ом.

„Да су нам резултати лошији, онда би наша обавеза била у складу са споразумом са ММФ-ом, да размишљамо о повећању ПДВ-а. Овако, не пада нам на памет не да размишљамо, ни да то узимамо у обзир“, казао је Вучић.

Српски премијер је истакао да Србија има једну од најнижих стопа ПДВ-а у окружењу.

На питање новинара да ли ће бити повећане акцизе на струју, Вучић је казао да још није донета коначна одлука и да ће се о томе разговарати.

Јоргованка Табаковић - Sputnik Србија
Приоритет НБС ниска инфлација и стабилан курс

„Тиме ћемо се бавити кад завршимо питање око Железаре. Да видимо како стоје биланси Електропривреде Србије (ЕПС) и шта је то што је ЕПС-у потребно“, рекао је он додајући да је увођење акциза предвиђено споразумом са ММФ-ом.

Вучић је додао да Србија има „убедљиво најјефтинију струју у Европи“, односно 30 одсто јефтинију струју, него земље које имају најјефтинију струју у региону.

Вучић је навео да ће следеће недеље обићи железару „Смедереву“, како би разговарао са радницима те фабрике.

Једино решење за клубове је приватизација

Стадион ФК Црвена звезда - Sputnik Србија
Српски фудбал – пијанац који се не трезни деценијама

Вучић је рекао да је приватизација једино решење за спортске клубове Црвена звезда и Партизан.

Премијер је на конференцији за новинаре, међутим, додао да сматра да Србија сада нема снаге за то и да су се сви чланови Српске напредне странке повукли из спортских клубова Црвена звезда и Партизан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала