„Есмарк“ ипак у игри?

Пратите насTelegramOdyssey
Америчка компанија „Есмарк“ саопштила је да је заинтересована да управља смедеревском Железаром и да јој је циљ да је приватизује до 20. јуна 2016. године.

Представници компаније „Есмарк“ верују да ће упркос недавном неслагању са Владом Републике Србије, бизнис план и професионални тим менаџера пружити најбољу будућност за Железару.

„Остајемо посвећени ономе што смо навели прошлог месеца у преговорима. Направљен је корак напред са Србијом и наш тим менаџера је спреман да уђе у ŽЖелезару како би је оживео“, наводи се у саопштењу „Есмаркa“.

У међувремену, министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је да га радује што је више компанија заинтересовано за управљање Железаром Смедерево, међу којима је и амерички „Есмарак“.

Сертић је рекао да је „Есмарак“ већ упознат с документацијом о пословању Железаре, али да је добро што неће бити једини учесник на тендеру.

Он је подсетио да 6. марта истиче рок за достављање понуда за тендер за избор компаније која ће преузети управљање Железаром Смедерево и истакао да очекује да ће цео процес бити завршен у наредне две до три недеље.

Маџар: Есмарк није недоследан

Коментаришући наводе да је „Есмарк“, и после неуспешних преговора и даље заинтересован за управљање Железаром, економиста Љубомир Маџар у разговору за Спутњик истиче да у понашању те компаније нема ничег недоследног.

„Из чињенице да им онај први аранжман није одговарао, не следи да им неће одговарати неки други аранжман. То су две потпуно различите погодбе и сасвим је могуће да ова погодба буде прихватљива за Есмарк, чак иако она претходна није била“, каже Маџар.

Маџар наглашава да је суштина у томе да „Сартид“ не може да послује без губитка. Тај губитак је велики и наивно је очекивати да било ко преузме „Сартид“ под тим околностима.

„И због тога ми морамо разумети да је затварање Железаре једини начин да се губитак отклони. Ако због других разлога и интереса Железара треба да настави да ради, у том случају држава је једини субјект који тај губитак може да покрије. И то мора да се угради у све аранжмане који би се правили поводом ‘Сартида’“, истиче Маџар.

Професионални менаџмент за спас Железаре

Преговори Владе Србије с „Есмарком“ о продаји Железаре средином фебруара неуспешно су окончани јер је, како је саопштено, понуда те компаније била неприхватљива – није било гаранција да ће „Есмарк“ сачувати обртни капитал и запосленост.

После неуспешних преговора, Влада је расписала јавни позив за менаџерски тим који би управљао Железаром.

Планирано је да да у тиму буде 12 менаџера који имају задатак да повећају продају, уведу нове технологије и побољшају пословање Железаре, под пуним надзором Републике Србије као власника капитала.

Есмарк Стил лого - Sputnik Србија
„Есмарк“ тужи словачког бизнисмена због саботаже приватизације Железаре

Камараш предводи менаџерски тим?

У медијима су се, у међувремену, појавиле спекулације да ће менаџмент Железаре Смедерево предводити словачки бизнисмен Петар Карамаш, власник компаније „Пикаро“ у Кошицама.

Према незваничним информацијама, амерички „Есмарк“ и словачки „Пикаро“ имали су заједничку стратегију за преузимање 80 одсто капитала српске челичане по којој би „Есмарк“ производио челик и обезбеђивао тржиште, док би Словаци били задужени за сировине.

Због мимоилажења будућих пословних партнера и преговори са Владом Србије кренули су низбрдо. Американци су повећали захтеве и уместо 200 милиона долара као гаранцију за кредит за набавку сировина, удвостручили су суму.

Преговарачки тим Владе Србије такође је инсистирао на гаранцијама, како би било спречено да „Есмарк“ не напусти Србију чим потроши залихе сировина.

Железара je иначе први пут продата после стечаја у марту 2003. Америчком „Ју-Ес стилу“ за 23 милиона долара. До почетка 2012. била је велики извозник и остваривала 13 одсто укупног српског извоза.

Српска Влада откупила је у јануару 2012. године Железару од „Ју-Ес стила“ за симболичан један долар. У међувремену, расписана су два тендера на која се није јавио ниједан понуђач.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала