Мађарска: Печат „поверљиво“ на нуклеарне везе са Русијом

© AFP 2023Нуклерни реактор у Мађарској
Нуклерни реактор у Мађарској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
ЕУ, узнемирена нуклеарним споразумима Мађарске и Русије, сада не мора да се брине. Будимпешта ју је спасла главобоље, полазећи од принципа да што мање знаш – боље спаваш.

Према њеној одлуци, јато западних „јастребова" може да победи само један печат — „Поверљиво". Мађарски парламент донео је закон који забрањује да се оглашавају детаљи уговора са Русијом о изградњи два енергетска блока нуклеарне централе Пакш.

У складу са документом, подаци ће се чувати у тајности 30 година, с тим да ће опште ствари из документа бити доступне јавности. Циљеви, задаци, сума од 12 милијарди евра, правне адресе страна се не могу сакрити, али се технички и финансијски детаљи не смеју откривати.

Нуклерни реактор у Мађарској - Sputnik Србија
Договор Мађарске и Русије о завршетку нуклеарке под лупом ЕУ

Мађарски досије Европска унија може да затвори, а да га није ни отворила. А колико пута је ЕУ хтела да преко планова ове земље „пређе моторном тестером" и да је одреже од Русије по истом принципу као и Софију.

Бугарску су одвојили од Јужног тока у тренутку када је она већ рачунала приходе и ишчекивала бољи живот за своје грађане, па је чувени трећи енергетски пакет прецртао те снове. Међутим, Мађарска је одлучила да јој буде боље.

Да ли се она то брани од ЕУ?

Експерт Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања Владимир Брутер сматра да Мађарска не жели да се против ње користи превише информација.

„Сада имамо ЕУ која говори да може све то да забрани и зато Мађарска заузима свој сопствени став — ако нам забраните, то ће у крајњој линији довести до тога да ћемо све наставити, а ви нећете знати шта је то што забрањујете", каже Брутер.    

Виктор Орбан - Sputnik Србија
Мађарска ће уштедети три милијарде евра захваљујући споразуму са Русијом

Према његовим речима, положај ЕУ је сада постао компликованији јер не поседује довољно информација да нешто забрани.

Колико је Будимпешта спремна на отпор

Брутер сматра да Мађарска не жели да се нађе у положају Бугарске.

„У Бугарској се ситуација око ʼЈужног токаʻ подударила са високом политичком нестабилношћу унутар земље, која је завршена политичком кризом. У Мађарској тога неће бити", сматра Брутер и додаје да у Мађарској постоји сабилна већина која ће наставити да делује у изабраном правцу.

Према његовим речима, ЕУ може да заузме строг став, али не може да га аргументује, па ће зато он остати да виси у ваздуху.

„Према мом мишљењу, Мађарска је поступила правилно, полазећи од тога да од ЕУ ништа добро није могла да очекује", закључује Брутер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала