Вучић не одустаје од приватизације клубова

© AFP 2023Александар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да неће одустати од приватизације спортских клубова, али је истакао да за то „нема довољну подршку“ тих клубова и већег дела друштва.

Вучић је рекао да се приватизацији противе људи из тих клубова, али и највећи део јавности, додајући да не види начин како то технички, нити суштински да изведе, али да ипак неће одустати.

„Приватизацију не можете извршити ако немате подршку оних на које се то односи, ако то не желе навијачи Партизана и Црвене звезде. Како то да изведете, то су удружења грађана“, рекао је премијер новинарима приликом обиласка радова на железничкој станици „Београд центар“ у Прокопу.

Према његовим речима, људи из клубова декларативно кажу да подржавају приватизацију, али увек постоји и условљавање.

„Једноставно, људи неће. Немојте да вас подсећам на то када сам изашао са јавним предлогом за приватизацију клубова да ми се сутрадан појавило: Може да неко да паре, али да он узме 49 одсто, а да наши симпатизери котролишу, и као што је то у Бајерну или не знам где 51 одсто. Шта на то да радим сем да се смејем!“, рекао је премијер.

Према његовим речима, клубови се не могу приватизовати ако то неће они на које се то односи.

Вучић је рекао да држава може да крене у поступак да види колико ко дугује и крене у поступак конверзије у државно власништво, као што је то урађено на пример са „Симпом“, али је истакао да то није дугорочно решење.

Постоје разлике, постоје проблеми, али проблеме ћемо решавати мирним путем, у доброј вери, настојећи да сарађујемо што је могуће више. - Sputnik Србија
Вучић: Немам довољно снаге, ни ауторитета за приватизацију клубова

Он је додао да министар омладине и спорта Вања Удовичић већ пола године преговара са свима како да се направи „лекс специјалис“ за приватизацију спорта, али да никако то не може да изгура.

Српски премијер је рекао и да му није скандирано, нити су се појављивали транспарентни против њега зато што је негде узео неке паре или што је некога опљачкао, него зато што се залаже за приватизацију клубова.

Он је додао да његова изјава да нема снаге за тако нешто није значила да одустаје већ да је означавала признање кривице зато што то није до сада урађено.

Према речима Вучића, треба изаћи из „матрице социјалистичког самоуправљања у коме се троше државне паре, где је одговорност никаква и злоупотребљава се, као што се злоупотребљавају навијачке емоције“.

На питање да ли је било интересовања за приватизацију два велика српска фудбалска клуба, он је рекао да је било за Партизан зато што је био у бољем стању и имао мањи дуг.

У питању су били и неки немачки клубови, рекао је Вучић, додавши да је то преносио руководствима клубова, али да не зна да ли су понуде биле озбиљне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала