Професионална оријентација за средњошколце

© Sputnik / Милош ЋурчинПрофесионална оријентација средњошколаца
Професионална оријентација средњошколаца - Sputnik Србија
Пратите нас
Појављивањем нових професија у складу са технолошким напретком, сваким даном се све више истиче потреба за професионалном оријентацијом код деце углавном у средњошколском узрасту. Тим поводом је у Београду одржан Фестивал каријере, у организацији центра Инвентива, на коме је младима представљено мноштво занимања и професија.

Циљ фестивала је да мотивише младе који похађају средњу школу да се активно баве питањем каријере како би на време почели да размишљају чиме желе да се баве и који су то послови у Србији најтраженији. На Фестивалу каријере, који је окупио око 400 средњошколаца из целе Србије, одржано је неколико радионица чији је циљ био да ученици упознају и разговарају са младим људима који су успешни у својим пословима и на тај начин боље се упознају с тим шта неки посао уопште значи и на шта треба обраћати пажњу приликом одабира будуће професије. Директорка центра Инвентива Јелена Димитријевић рекла је за Спутњик да је у протеклих 11 месеци, колико траје пројекат, отворено 15 Каријерних инфо-центара који раде у склопу Канцеларија за младе у 15 општина у Србији, од којих је пет у Београду. Она је рекла да је до сада обуку прошло око 5.000 младих широм Србије, а само информисање о занимањима је добило око 20.000 ученика средњих школа.

„То говори да Канцеларија за младе у оквиру општина има велики потенцијал да се на један неформалан начин приђе младим људима како би се започео процес вршњачког саветовања, односно да млади саветују младе шта радити даље везано за питање избора своје професије“, рекла је Димитријевићева.

Према њеним речима, модел саветовања средњошколаца разликовао се од општине до општине. У неким канцеларијама су гостовали педогози и психолози, док су у другим саветовања држала студенти, рекла је Димитријевићева и додала да је све рађено у договору са факултетима са којих су ти студенти долазили.

Дипломирани андрагог Маријана Пејовић, која уједно ради и као тренер на радионицама, рекла је за Спутњик да је свака средња школа која је учествовала у овом пројекту определила у просеку тридесетак заинтересоване деце са треће године школовања да прођу кроз овај програм. Она каже да програм подразумева петофазни модел професионалне оријентације. Свака фаза је била покривена са једном до две радионице у којима су деца имала одређене задатке са циљем да кроз активно учешће у радионицама сами дођу до закључка шта им највише одговара, односно која је то професија у складу са њиховим интересовањима, системима вредности, али и да науче како да се информишу о будућем занимању, као и о школама и факултетима где би наставили школовање.

Један од полазника програма Филип Шарић, који похађа средњу економску школу у Суботици рекао је да је програм веома користан за младе који нису сигурни чиме желе да се баве у будућности.

„Ја се двоумим између глуме и психологије, а разговор са једним продуцентом ми је много помогао да схватим шта посао глуме заиста подразумева и шта је све потребно да бих постао глумац“, рекао је Филип.

Свако ко је заинтересован да учествује у овом програму и има од 17–30 година може да се јави једном од каријерних инфо-центара или да се информише о радионицама на њиховом веб-сајту „сentarinventiva.rs“. Иначе, овај пројекат подржава и финансира Министарство омладине и спорта Србије, а циљ је активна подршка младима у планирању у управљању каријером.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала