Ванредна ситуација у 10 општина због река и снега

© Фото : наш читалац: Горан РадуловићСтање на путевима у југозападној Србији
Стање на путевима у југозападној Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ванредна ситуција због обилних падавина и даље је на снази у 10 општина - у Смедереву, Тутину, Коцељеви, Сјеници, Брусу, Ивањици, Ариљу, Новој Вароши, Тополи и Љубовији.

Како се наводи у саопштењу МУП-с ситуација се нормализовала на територији Уба и Смедеревске Паланке где је било проблема са поплавама.

Снабдевање електичном енергијом такође се нормализује у већем делу територије где је претходних дана дошло до прекида снабдевања.

Тамнава поплавила више домаћинстава

Најкритичније је у Медвеђи, Тутину и Ивањици где више од 1.000 домаћинстава тренутно нема електричну енергију. Екипе електродистрибуције су на терену раде на стабилизацији.

© Фото : freeimages.comЗбог изливања Тамнаве ангажован Тим са спасавање
Због изливања Тамнаве ангажован Тим са спасавање - Sputnik Србија
Због изливања Тамнаве ангажован Тим са спасавање

У Мачванском округу, река Сава је у благом опадању као и бујични водотокови и стање на терену се стабилизује. У Лозници, Малом Зворнику, Крупњу и Љубовији снабдевање електичном енергијом се стабилизује. Око деведесет одсто путева проходно је и ради се на рашчишћавању преосталих праваца, наводи се у саопштењу.

МУП додаје да је у Колубарском округу због високог водостаја Тамнаве, угрожено више сеоских домаћинстава који су одбили евакуацију.

"Ангажован је Тим за спасавање и рад на води Сектора за ванредне ситуације МУП-а, Подручно ватрогасно спасилачко одељење Уб, Ватрогасно-спасилачка бригада Ваљево као и локалне снаге оспособљене за заштиту и спасавање", додаје МУП.

У шумадијском округу реке на подручју Аранђеловца, Тополе, Раче и Баточине су се вратиле у корито и нема угроженог становништа. Све службе су у приправности и ангажују се по потреби.

Ниво Велике Мораве је у благом порасту али су све потенцијалне опасне зоне проверене и нема опасности од плављења док је ниво реке Груже у благом опадању и нема угроженог становништва.

Вода која се појавила у Нишавском округу због атмосферских вода се повукла са критичних ме ста у речно корито.

У Подунавском округу, као последица обилних кишних падавина на територији Смедерева дошло је до плављења пољопривредних површина у неколико села. На територији Смедеревске Паланке нема поплављеног или угроженог домаћинства и ванредна ситуација на овом подручју је укинута.

Велики снег на југу и западу Србије

Снег - Sputnik Србија
Копаоник: Заглављена три аутобуса, блокиран саобраћај

Услед јаког ветра и снежних наноса у Рашком округу обустављен је саобраћај на путном правцу Брзеће-Јарам-Копаоник.

У Расинском округу због снежних наноса проглашена је ванредна ситуација у Брусу. Пут Брус-Брзеће-Копаоник преко Јарма обустављен је и непроходно је више локалних путева.

У Златиборском округу, на територији Ариља проглашена је ванредна ситуација због непроходности око 400 км општинских и сеоских путева док је у Сјеници висина снежног покривача 42 цм и сви регинални путеви су проходни. Ванредна ситуација је проглашена и на територији Нове Вароши.

У Моравичком округу, на територији Ивањице проглашена је ванредна ситуације услед снежних падавина и отежаног снабдевања становништва електричном енергијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала