У земљотресу код Косјерића оштећено око 100 кућа

Пратите нас
У земљотресу који је синоћ погодио регион Косјерића нема повређених, а оштећено је око 100 кућа. Још један слабији земљотрес погодио је ноћас регион Косјерића, а сеизмолози кажу да нардних дана треба очекивати десетине слабијих земљотреса.

Председник општине Косјерић Милијан Стојанић изјавио је да је у земљотресу који је синоћ захватио регион те општине оштећено 100 кућа, а током ноћи из села Росићи евакуисана је породица Драгомира Ракића са двоје мале деце..

"Углавном су оштећене старије трошне куће којима су испуцали зидови, пали плафони и направили велику штету. Ми као локална самоуправа чинимо све како би помогли људима на терену. Овде су две екипе Републичког сеизмолошког завода које нам помажу у едукативном смислу, умирујемо грађане који ноћас уопште нису спавали. Углавном их позивамо да не остављају децу саму у кућама, јер се од синоћ, после главног удара осетило још шест мањих земљотреса", каже за Спутњик предеседник општине Косијерић, Миљан Стојанић.  

Стојанић каже да ће општина морати  да исели тридесетак људи из најоштећенијих кућа које се налазе у близини епицентра. Штета по домажинству је између 5 и 10 хиљада евра, а видљива је и у самом граду, на Дому културе, Станици полиције и другим објектима. Први човек Косијерића је позвао добротворе и фондације помогну у обнови кућа и јавних објеката.

Реално је очекиватик да ће у наредним данима, а можда и недељама бити још неколико десетина слабијих земљотреса. Не мора да значи да ће бити све слабији, може да се деси још неки који ће се чулно осетити", предвиђа Драгичевић.

"У региону Косјерића синоћ је регистрован земљотрес магнитуде 4,6 степени Рихтерове скале. Тло се поново затресло ноћас у 01.21. Регистрован је земљотрес магнитуде 2,5 јединица Рихтерове скале.Сеизмичка алтивност је почела 2. марта када су се осетила два мања земљотреса, до јуче је било још 6 подрхтавања тла које су забелезили само инструменти. До овог тренутка регистровали смо 26 накнадних удара, то су земљотреси малих магнитуда, људи су осетили само онај који се догодио ноћас нешто после један сат", каже за Спутњик заменик директора Републичког сеизмолошког завода, Бранко Драгичевић.

Реално је очекиватик да ће у наредним данима, а можда и недељама бити још неколико десетина слабијих земљотреса. Не мора да значи да ће бити све слабији, може да се деси још неки који ће се чулно осетити", предвиђа Драгичевић.

Земљотрес се осетио у западној Србији — Ужицу, Пожеги, Чачку, Лучанима, али и у Београду, Обреновцу, па чак и у Новом Саду.

Помоћ Владе Србије у Обнови кућа обећао је министар за ванредне ситуације Велимир Илић. Илић је рекао да је Министарство за ванредне ситуације у свакодневном контакту са представницима локалне власти у Косјерићу због клизишта и одрона који се тамо јављају.

"Косјерић је општина која је угрожена током целе године и влада помаже напорима локалних власти. Имали су више елементарних непогода и морамо им помоћи да све то санирају и доведу у нормално стање", рекао је Илић.

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације је казао да су на терену комисије за процену штете и да ће она ускоро бити позната.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала