Дачић и Пусићева о размени затвореника

© Sputnik / Сергеј Кузњецов / Уђи у базу фотографијаИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Први потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић борави данас и сутра у службеној посети Загребу, на позив прве потпредседнице владе и министарке спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић.

Шеф српске дипломатије требало би да се састане и са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, председником хрватске владе Зораном Милановићем, са председником хрватског Сабора Јосипом Леком, као и представницима Срба у Хрватској, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Дачићева колегиница, шефица хрватске дипломатије Весна Пусић најавила је да ће са својим гостом разговарати и о случају хрватског ратног ветерана Вељка Марића, који је у Србији осуђен за ратни злочин.

„Има неколико питања која би се могла помакнути на овом састанку, а једно од њих је и случај Вељка Марића. То је једно хуманитарно питање и надам се да би ту могло бити неких помака“, рекла је Пусићева, а преноси Бета.

© Flickr / UN WomenПусић: Не видим разлога зашто Влада не би пристала на размену затвореника
Пусић: Не видим разлога зашто Влада не би пристала на размену затвореника - Sputnik Србија
Пусић: Не видим разлога зашто Влада не би пристала на размену затвореника

Поводом изјаве председника Српског народног већа Милорада Пуповца да је најизгледније да случај Вељка Марића буде решен разменом затвореника, Пусићева је рекла да је могуће да Дачић дође с таквим предлогом, у случају да постоји неки српски држављанин који је у сличној ситуацији.

„Не видим разлога зашто Влада не би пристала на размену затвореника“, додала је Весна Пусић.

Она је указала да то не решава шире питање регионалне јурисдикције коју је је Србија увела тиме што се прогласила надлежном за процесуирање ратних злочина почињених на подручју других држава бивше Југославије.

„Регионала јурисдикција је нешто што иначе не постоји и то ћемо решавати кроз процес прилагођавања Србије европским стандардима“, објаснила је Пусићева.

Она је поновила да Хрватска неће постављати посебне критеријуме за Србију током преговора о уласку у ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала