Мали: „Београд на води“ је транспарентан и подложан критикама

Пратите насTelegramOdyssey
Све што се ради на пројекту „Београд на води“ је транспарентно и подложно критикама, рекао је данас градоначелник Београда Синиша Мали, додајући да надлежни планирају да у пројекат укључе све архитехте који могу да му допринесу.

„Отворени смо за сва мишљења и идеје стручњака који желе најбоље за наш град и планирамо да укључимо све архитекте који могу да допринесу овом пројекту који је значајан и за целу Србију“, рекао је градоначелник.

Мали је додао да се у јавности „појавило много неистина и дезинформација“ и да је важно да грађани знају да је „све што се ради транспарентно и подложно критикама“.

Градоначелник Београда је у Скупштини града разговарао о пројекту с представницима Академије архитектуре Србије која је прошле недеље позвала на хитно обустављање тог пројекта.

Како се наводи у саопштењу градске управе, две стране су се сложиле да је важно водити дијалог о овако важном пројекту.

Београд на води  макета - Sputnik Србија
Лекс специјалис за „Београд на води“

Мали је рекао и да подручје приобаља реке Саве сада изгледа потпуно другачије, јер је у току рашчишћавање терена.

„Исељено је 88 породица, а из барака су се уселили у станове. Нисте могли да чујете ниједну негативну критику од њих“, нагласио је Мали, преноси агнеција Бета.

Председник Академије архитектуре Србије Михајло Митровић напоменуо је да се у историји увек дешавало да нови пројекти наиђу на неразумевање грађана, пише у саопштењу градске управе.

„Све што је ново, наилази на овакву реакцију јавности. Огромна и феноменална је ствар што се рашчистио простор Савског амфитеатра“, рекао је Мали.

Он је додао да су и њега критиковали када је градио Генекс кулу на Новом Београду, а да га сада хвале, као што је био случај и с ауторима Палате Албанија и Београђанке.

Митровић је изразио задовољство што је градоначелник отворен за дијалог са овим удружењем и нагласио да се нада да ће Град Београд моћи да укључи још стручњака у пројекат, пише у саопштењу.

Београд на води  макета - Sputnik Србија
Архитекте траже хитну обуставу пројекта „Београд на води“

Састанку су присуствовали и главни градски урбаниста Милутин Фолић, директор Завода за урбанизам Града Београда Небојша Стефановић, секретар за културу Владан Вукосављевић и Бранко Бојовић и Милош Раонић из Академије архитектуре Србије.

Академија архитектуре Србије упозорила је 5. априла Владу Србије и београдске власти да ће бити „најдиректније одговорне за хаос“ који би у Београду могао ускоро да настане уколико се настави реализација пројекта „Београд на води“.

То удружење од 40 чланова, међу којима је 17 професора Универзитета, састављено од стваралаца који су последњих 60 година планирали, пројектовали и градили у Београду, градовима Србије и широм света, позвало је Владу и градске власти да „хитно“ обуставе тај пројекат.

Мали: За Београд на води нужан лекс специjалис

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да је лекс специjалис који би требало да се донесе за пројекат „Београд на води“ неопходан да би се решили имовинско-правни односи на земљишту планираном за изградњу, као и за стварање предуслова за почетак радова.

Он је за Б92 рекао да је то редовна процедура којом се уређују имовинско-правни односи и оценио да ће се доношењем закона створити јединствена грађевинска парцела.

„Сам закон одређује фер надокнаду за грађање који су живели на том месту. Ми смо до сада уклонили 166 објеката који су углавном били нелегални, остало је још око 80 који морају да се уклоне до лета када ће почети изградња“.

Градоначелник Синиша Мали није желео да прича о детаљима уговора са инвеститорима, који још није потписан.

„Преговори нису једноставни, ради се о пројекту вредном 3,5 милијарди евра и због тога се не износе детаљи из уговора са инвеститорима, али се све што се дешава на терену, ради добро како би радови на изградњи почели до лета“ казао је Мали.

Синиша Мали је рекао да цео ризик изградње преузима инвеститор, јер Србија даје, како је рекао, „чисту земљу“, а инвеститори улажу финансијска средства.

„Циљ нам је да најлепши део Београда вратимо у живот, да склонимо уџерице и празне паркиране вагоне“ рекао је Градоначелник.

Он је напоменуо да је данас разговарао с представницима Академије архитеката Србије и истакао да је разговор био конструктиван, одбацујући тврдње стручне јавности да је „Београд на води“ лош пројекат.

„Ово је ствар која ће покренути Србију, важан је и за Београд и за целу Србију“ казао је Мали.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала