Годишњица смрти Слободана Милошевића: Између Бога и глоговог коца

© AP Photo11. марта 2006. умро Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ у притвору Хашког трибубала
11. марта 2006. умро Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ у притвору Хашког трибубала - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши директор РТС-a Драгољуб Милановић, бивши директор Политике Хаџи Драган Антић, Владимир Кршљанин из удружења Слобода, Милутин Мркоњић, Александар Вулин, Војислав Шешељ само су неки од људи који су данас посетили гроб Слободана Милошевића у дворишту његове породичне куће у Пожаревцу.

У име породице Милошевић, цвеће на гроб положили су његова снаја Милица Гајић и унук Марко. Нико други од Милошевићеве ближе породице данас не живи у Србији.

Међу посетиоцима Милошевићевог гроба право одушевљење изазвало је појављивање Војислава Шешеља, председника Српске радикалне странке. Шешељ је рекао да су он и Милошевић били политички опоненти током 90-их година, а да су се касније у притворској јединици Хашког суда спријатељили.

Лидер СРС је рекао да је право место на коме Милошевић треба да почива Алеја великана. Потом је је изнео низ увреда на рачун покојног премијера Зорана Ђинђића, чија се годишњица убиства обележава сутра.

За Шешеља, Зоран Ђинђић је био „издајник и мафијаш“, а најавио је да ће сутра послати свог заменика Немању Шаровића на Ђинђићев гроб са глоговим коцем. Ова Шешељева изјава пропраћена је аплаузом присутних, махом старијих грађана.

„На жалост, догодило се што је предвиђао Слободан Милошевић 2000. године. Све што је рекао остварило се. Србија не живи боље, као што је обећавано, губи суверенитет, а они који су били уз Милошевића док је био жив, сада окрећу леђа његовој породици“, рекао је Милутин Мркоњић, који је за време владавине Слободана Милошевића обављао дужности директора саобраћајног института ЦИП и министра за обнову земље, а после 2000. године био министар за инфраструктуру.

У његовој надлежности после 2.000. године налазили су се ресори грађевине, саобраћаја и транспорта.

„Србија не сме да заборави Милошевића који је изабран на демократским изборима. Народ у демократији не може да погреши, каква год његова одлука била — то је одлука Бога. А да ли је Милошевић грешио — јесте. Посебно је грешио око сарадника, али су га непријатељи непогрешиво изабрали. Ниједан непријатељ није био само његов, него и целе Србије“, изјавио је министар за рад, борачка и социјална питања, Александар Вулин.

Вулин је за време владавине Слободана Милошевића био члан дирекције Југословенске левице а остао је упамћен по изјави којом је подржао употребу варварске силе против демонстраната који су 1996/97. године демонстрирали против изборне крађе. Вулин је дао оставку на функције у ЈУЛ-у када је та партија ступила у коалицију са Српском радикалном странком изјавивши да не жели да уђе у владу са „четницима“.

Слободан Милошевић умро је пре девет година у пртворској јединици Хашког трибунала, пред којим је био оптужен за ратне злочине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала