Србија и Бугарска - завршетак коридора, проширење сарадње

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDРосен Плевнелиев
Росен Плевнелиев - Sputnik Србија
Пратите нас
Од огромне је важности да се одржи и прошири сарадња са Бугарском, рекао је председник Србије Томислав Николић. Председник Бугарске Росен Плевнелиев каже да Софија пружа категоричну подршку Србији на путу ка ЕУ.

Председник Бугарске Росен Плевнелиев допутовао је у Београд, где му је, уз војне и државне почасти и интонирање химни две државе, приређен свечани дочек.

Много области за сарадњу са суседом

Председник Николић је на заједничкој конференција за новинаре у Палати "Србија" рекао да је изузетно задовољан што Србија угошћава председника Бугарске.

"Задовољан сам што се након моје посете Софији у септембру 2013. године успоставила постојана и садржана комнукикација председника две државе", навео је Николић.

Председник каже да је од огромне важности да одржимо сарадњу са Бугарском, као граничним партнером који пружа Србији пуноправну подршку на путу ка ЕУ.

"Сагласни смо да радом проширимо сарадњу, успешно завршимо све пројекте, осмислимо нове, а све у циљу остварења бољег стандарда наших грађана", истакао је Николић.

Председник Србије додао је да постоји још доста простора за унапређење и сарадњу двеју земаља, поготово у области пољопривреде, енергетике, прекограничне сарадње.

"Ауто-пут Димитровград-Софија ће Србију и Бугарску трајно ставти на мапу најзначајнијих саобраћајних комуникација у Европи", наводи Николић, јавила је Радио-телевизија Србије.

Председник Србије подсетио је да много грађана Бугарске живи у Србији, а то је, како је казао, оно што нарочито повезује Србију и Бугарску.

"Србија ће увек подржавати одржање њиховог индентитета", нагласио је Николић.

План за нове граничне прелазе

Росен Плевнелиев је захвалио председнику Николићу на позиву и најтоплијем пријему.

Бугарски председник истакао је да је Николићева посета Софији пре годину и по дана оно што Бугарска много цени.

"Хоћемо да продубимо односе, а данас се Балкан ослобађа духа који је био стављен током векова. Отворене су нове могућности на билетаралном и међународном плану", навео је бугарски председник.

Према његовим речима, Бугарска пружа категоричну подршку Србији и осталим земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ.

"Почетак преговора 2014. године је историјски тренутак за Србију али и читав регион. Честитам Србији то достигнуће", нагласио је Плевнелиев и додао да је Софија спремна да са Србијом подели своје искуство. 

Бугарски председник је рекао да постоји план да се ове године одржи заједничка седница влада двеју земаља.

Ауто-пут који би повезао Софију и Ниш је, како каже, од стратешког значаја у националном и регионалном плану.

Плевнелиев је додао да је Србија убрзала радове на изградњи деонице на "Коридору 10" према бугарској граници и да је данас добио уверавања да ће она крајем 2016. године бити у функцији.

"И Бугарска одговорно ради, инвестирала је 350 милиона евра у деоницу 'Коридора 10' на бугарској територији и она ће за неколико месеци бити у функцији", истакао је Плевнелиев.

Према његовим речима, Бугарска је спремна да крене у изградњу "Јужног тока" ако се Европска комисија и Русија договоре о спрововођењу европских закона.

Плевнелиев је додао да постоји план за нове граничне прелазе како би се дао подстицај трговини и предузетницима у пограничним областима обе земље.

Када је реч о положају бугарске мањине у Србији, Плевнелиев је рекао да је током разговора са Николићем добио уверење да ће Београд и Софија заједно радити како би се тој националној мањини у Србији гарантовала основна права.

Бугарска мањина мост између две земље

Председник Бугарске састао се и са премијером Александром Вучићем. Вучић је истакао у разговору са Плевнелиевим да бугарска национална мањина у Србији представља мост између две земље.

Вучић и Плевнелиев су разговарали о европским интеграцијама Србије, а гост из Софије је истакао да Бугарска подржава европски пут Србије и спремна је да са Србијом подели искуства из својих преговора са ЕУ.

Српски премијер и бугарски председник сагласни су да је потребно повећати економску сарадњу и трговинску размену двеју земаља.

Тема разговора била је и сарадња у области енергетике, посебно о питању гасног интерконектора.

Премијер Вучић рекао је да је српско тржиште отворено за нове инвестиције из Бугарске, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала