На Монт Еверест из фотеље (Видео)

© Flickr / Joe HastingsМонт Еверест
Монт Еверест - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија Гугл представила је вирутелну туру по регији Еверест у Непалу, која је дом највиших планинских врхова на свету. Туристи ће из својих фотеља моћи да „посете“ један од најнедоступнијих предела, које је ретко ко имао прилику да види.

Поред Монт Евереста, Гуглов пројекат „Стрит вју“ омогућио је „кућним“ туристима да виде и национални парк Сагармата, уточиште будистичких монаха који су препознатљиви по свирању специфичних инструмената у подножјима снежних врхова Евереста, покрај тиркизноплавих и ледених река.

Пројекат укључује око 45.000 панорамских снимака најудаљенијих хималајских села у којима живе припадници етничке групе Шерпа. Екипе из Гугла и непалске непрофитне организације „Стори сајкл“, предвођени водичем Апом Шерпом запутили су се у једанаестодневно пешачење до врха Монт Евереста како би забележили ове дивне кадрове. Користећи разне објективе, укључујући и „рибље око“, забележили су мноштво будистичких храмова, хималајских села, болница и школа, а оно што је посебно интересантно је да су грађевине сликане и изнутра и споља.

Апа Шерпа, искусни водич по Монт Евересту каже да је ту планину препшачио више од 20 пута, уздуж и попреко, и додао да је то један од најризичнијих послова на свету. Он каже да сви у свету знају шта је Монт Еверест, али јако мало њих зна како је тежак живот у тим селима. Према његовим речима, већина Шерпаса раде као туристички водичи за странце који су жељни пустоловина по Монт Евересту.

„Ми, Шерпаси, надамо се да ће овај пројекат промовисати наш завичај и на тај начин повећати прилив средстава како би се унапредио едукативни систем у нашим крајевима, па да следеће генерације имају могућност да се баве и другим пословима, који нису толико опасни“.

Апа Шерпа додаје да захваљујући „Стрит вју“ пројекту сада сви могу да прошетају шерпаским селима и схвате да је људима који ту живе потребна помоћ. Шерпа се нада да ће његов народ једног дана прикупити довољно средстава за изградњу нових школа и болница.

„Мој сан је да једног дана непалска деца неће морати да ризикују своје животе радећи као водичи или портири на овој окрутној планини, већ да ће имати боље образовање и могућност да изаберу свој животни позив“, поручио је Шерпа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала