Ципрасу преостало још неколико дана да извуче земљу са ивице провалије

© AP PhotoЗаставе Грчке и ЕУ на Грчкој амбасади у Бриселу
Заставе Грчке и ЕУ на Грчкој амбасади у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчки премијер Алексис Ципрас могао би одвести Грчку у пропаст, будући да му је преостало још свега неколико дана како би извукао земљу са ивице провалије, пише амерички лист „Волстрит Џурнал“.

„Прошло је три месеца од када је Ципрас добио битку за превремене изборе, а шест недеља од како је постао премијер. За то време, грчка привреда је потонула“, наводи се у чланку америчког листа.

Слабашан опоравак грчке привреде је, према писању „Волстрита“, прекинут изненада, при чему су порески приходи пали за преко милијарду евра испод циља за децембар и јануар, банке су изгубиле депозите од преко 20 милијарди евра, неотплаћени кредити бележе раст, а инвестиције су одложене.

Грчка - Sputnik Србија
Грчка нуди додатни предлог реформи

„Грчка влада би у сваком тренутку могла остати без новца. Нико, међутим, не зна када ће се то догодити, јер је званична Атина забранила званичницима из еврозоне да прегладају њене финансијске књиге. Поједини званичници сумњају да чак ни грчки министар финансија, Јанис Варуфакис, нема праву слику стања“, наводи се у тексту.

Амерички лист додаје да је Варуфакисов кредибилитет толико уздрман „да га у еврозони једва узимају за озбиљно“.

Излазак Грчке из еврозоне би донео велике проблеме, због чега се већина законодаваца у еврозони нада да ће Атина напослетку уважити правила еврозоне и остати у монетарној унији, указује се даље.

„Одлука о томе у великој мери више није у рукама еврозоне. Да би Грчка остала чланица, треба да се деси једна од две ствари: или да се Ципрас одрекне многих предизборних обећања, или да се Грчка одрекне Ципраса. За сада ни једно, ни друго не изгледа вероватно“, закључује се у тексту „Волстрит Џурнала“.     

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала