Румунски министар финансија осумњичен за корупцију

© AP Photo / Vadim GhirdaРумунски полицајац испред суда
Румунски полицајац испред суда - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти у Букурешту покренуле су кривичну истрагу против министра финансија Даријуса Валцова због сумњи да је трговао својим утицајем. У одвојеном случају корупције приведен утицајни градоначелник и још три особе.

Даријус Валцов је данас испитан због сумње да је, док је био градоначелник Слатине, фаворизовао локалног пословног човека за уговор за јавне радове, за шта је добио око два милиона евра у у периоду између 2010. и 2013. године. Валцов је одбацио све оптужбе, јавља Бета.

У одвојеном случају данас је приведен и Маријан Вангелије, познат по свом донедавном утицају у владајућој Социјалдемократској странци.

Вангелије је осумњичен за примање мита, прање новца и злопотребу положаја, а још троје осумњичених да су радили с њим у дослуху су такође приведени.

У случају Вангелије тужиоци такође испитују да ли је узимао провизију од 20 одсто од свих уговора које је потписивао као градоначелник од 2007.

Процењује се да су уговори склопљени у периоду од 2007. до 2015. године били вредни две милијарде леја (450 милиона евра).

Вангелије (47) је сматран утицајним чланом владајуће странке док није избачен после упућивања отворене критике премијеру Виктору Понти.

Његова девојка, посланица Оана Никулеску-Мизил, такође је испитана. Она и Вангелије су негирали да су радили било шта незаконито. Никулеску-Мизил је после испитивања рекла да ће напустити Парламент.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала