Кисељов: Русија треба да напусти беспотребну евроцентричност

© Sputnik / Евгениј Бијатов / Уђи у базу фотографијаДмитриј Кисељов
Дмитриј Кисељов - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија треба да напусти беспотребну евроцентричност и окрене се земљама Истока, пре свих Кини, сматра генерални директор МИА „Росија севодња“ Дмитриј Кисељов.

На прес-конференцији „Окретање Азији. Русија — Кина: пословна перспектива“ изјавио је да сматра највећом сметњом у развоју земље „превелика евроцентричност“ у схватању Руса.

Како је навео Кисељов, већина Руса подсвесно доживљава Европу позитивно, јер „ми, као део Европе, желимо бити Европљани“.

„Европа је већ другачија. Нема више те Европе која постоји у руској свести. Многе вредности о којима се по инерцији говори у Европи, више не постоје у стварности, нису вредне за Европу“, изјавио је он.

При томе, Европа није спремна да разуме Русију, није спремна да разуме шта се десило са Кримом, шта се дешава у Украјини и уводи санкције, додао је новинар.

„Имамо ситуацију када се силом не осваја љубав. Међутим, снага Русије је у томе што она није само европска држава“, навео је он.

Кисељов сматра да је Русији потребно „да поврати руску душу која је способна да се уједини са земљама Истока“.

„Исток — то је наш правац. Руси су то увек могли да раде. Увек смо умели да разумемо Исток, да разговарамо и сарађујемо са њим… Можемо се остварити у кинеском правцу, у источном правцу, у јапанском правцу“, изјавио је новинар.

„Чини ми се да је то апсолутна судбина Русије. Ми то можемо остварити уз велики креативни унутрашњи рад“, додао је Кисељов.

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала