Трошимо више него што зарађујемо

© Sputnik / Sladjana RadenkovicСрпсски динар
Српсски динар - Sputnik Србија
Пратите нас
Домаћинства у Србији су у четвртом кварталу 2014. месечно просечно располагала с приходом од 59.174 динара, док су за личну потрошњу у просеку трошила 115 динара више, објавио је данас Републички завод за статистику.

Како се наводи у саопштењу, од укупних просечних месечних расположивих средства по домаћинству, 95,7 одсто били приходи у новцу, а 4,3 одсто у натури.

Највећи удео у расположивим средствима имају приходи из редовног радног односа са 45,8 одсто, затим следе пензије са учешћем од 30,3 одсто, приходи од пољопривреде, лова и риболова са 6,2 одсто, остала примања са 4,4 процента, и натурална потрошња са 4,2 одсто учешћа.

За личну потрошњу домаћинстава у Србији су у последњем кварталу прошле године просечно трошила 59.289 динара. Највећи део издатака за личну потрошњу је отишао на храну и безалкохолна пића — 38,1 одсто, и становање, воду, струју, гас и остала горива — 16,6 одсто.

Следе издаци за транспорт са 8,4 одсто, остали лични предмети и остале услуге са 5,5 одсто, одећа и обућа са 5,4 одсто, алкохолна пића и дуван са 4,9 одсто, рекреација и култура са уделом од 4,7 одсто, наводи се у саопштењу.

Подаци о личној потрошњи су добијени анкетом којом се прикупљају подаци о приходима, расходима и потрошњи домаћинстава, односно подаци о основним елементима личне потрошње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала