Ученици Математичке гимназије поново узели медаљу

© Математичка гимназијаУченици Математичке гимназије са члановима жирија
Ученици Математичке гимназије са члановима жирија - Sputnik Србија
Пратите нас
Трочлана екипа београдске Математичке гимназије освојила је другу награду на 15. отвореном првенству у програмирању у Русији, у конкуренцији 46 екипа. Такмичење у граду Казањ има другу традицију и окупља најбоље програмере, ђаке и студенте из целе Русије, а овог пута такмичили су се и програмери из Бугарске и Србије.

Никола Јовановић, Лука Вукелић и Филип Весовић, као најбољи ђаци Математичке гимназије, већ су навикли на награде, али је такмичење у Казању за њих било посебно. Први пут су радили у тиму и успели. Алгоритамске задатке решавали су пуних пет сати, у конкуренцији која је била велико изненађење, кажу ученици.

„Изненадило нас је колико је квалитетних руских тимова, многе такмичаре знамо са интернета као светски познате програмере. Када смо их видели тамо, то је било прелепо, али нам је и стварало додатни притисак, јер смо схватили колико је то заправо велико такмичење. Они су наши идоли, освајају прве награде на свим светским такмичењима, нисмо очекивали да их видимо тамо‟, каже матурант Математичке гимназије, Никола Јовановић.

© Математичка гимназијаПрофесор Никола Лежаја са награђеним ученицима
Професор Никола Лежаја са награђеним ученицима - Sputnik Србија
Професор Никола Лежаја са награђеним ученицима

Никола додаје да му учешће на такмичењима помаже, где ствара нове контакте и пријатељства, а ово искуство рада у тиму биће му драгоцено када заврши школовање и почне да ради. Никола, Лука и Филип сами су вежбали у тиму пре одласка у Русију. То је била и препорука професора Жељка Лежаје, који је ђаке пратио на такмичењу у Русији. Он каже да је тим престижне српске гимназије сјајно примљен у тој земљи.

„Били су веома изненађени када су схватили да смо ми државна школа, а још више када су сазнали колико имамо ђака. За Русију, ми смо мала школа, а када из те мале средине долази чак неколико ученика који сјајно раде, то је право изненађење. Као представници братског народа, увек смо пријатно изненађени како нас лепо у Русији дочекају. И овога пута то није изостало, зато што је Русија дивна земља. И деца и ја смо први пут у тако лепом граду као што је Казањ‟, каже Жељко Лежаја, професор Информатике у Математичкој гимназији.

Друга награда на 15. Отвореном првенству у програмирању у Казању, у конкуренцији 46 тимова, је сјајан резултат, јер су ђаци из Русије, судећи по резултатима са олимпијада, најбољи програмери на свету. На турниру се такмичио и Генади Короткевић, најуспешнији учесник средњошколских програмерских олимпијада свих времена. Његова екипа освојила је прво место. Екипа Математичке Гимназије, прати их у стопу. Већ следећег викенда Николу, Луку и Филипа очекује државно првенство, које је први корак ка овогодишњој програмерској олимпијади.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала