Косовски Срби сутра одлучују како даље

© Фото : Youtube/Радио ГрачаницаБранимир Стојановић
Бранимир Стојановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић оценио је да сутрашњи састанак представника српских општина на Косову представља „потребну надоградњу политичког јединства Срба“.

„Ми ћемо на том састанку учествовати и разговарати о свему ономе што Србе данас мучи на Косову“, рекао је Стојановић, функционер Српске листе, за агенцију Бета.

Стојановић је додао да ће на састанку бити донете „одређене одлуке“ и издато саопштење у којем ће бити дефинисана даља политичка активност представника Срба.

Упитан докле се стигло с формирањем Заједнице српских општина (ЗСО), Стојановић је рекао да ће ЗСО бити основана када то и формално буде договорено.

„Оно што је нама важно је да ће ЗСО бити круна српског политичког јединства. Оно што ћемо радити сутра на састанку у Грачаници, на којем ће учествовати представници општина је надоградња српског политичког јединства око јединствене политике која треба да се води.

Мост у Косовској Митровици - Sputnik Србија
ЗСО услов за повратак Срба у приштинске институције

„Ту ће бити присутни сви, а не само представници Српске листе“, рекао је Стојановић.

Коментаришући наводе да међу представницима Српске има оних који хоће да се врате у институције, Стојановић је рекао да постоје различита мишљења, али да је сигурно да мимоилажења неће бити као што га није било ни до сада.

„Сигурно да и различити услови у којима живимо, доводе до тога да различито доживљавамо политичку ситуацију. Али аргумената има и за 'за' и за 'против'. Сви људи који се данас баве политиком и представљају Србе, врло добро знају да има брдо аргумената да се вратимо у косовске институције, а има можда још више аргумената да се не вратимо“, рекао је Стојановић.

Вучић: Косовски Албанци да испуне коалициони споразум

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да није проблем да се Срби врате у институције Косова, али да то зависи од воље албанских странака да испуне коалициони споразум.

"Хоћемо ми у косовске институције, имаћемо већи утицај и желимо да разговарамо са њима, али не може 'Српска листа' да уђе у косовске институције пре него што они који су обећавали да ће нешто да ураде, не ураде то", рекао је Вучић у емисији "Упитник" на Радио-телевизији Србије.

Упитан да ли је са председником Србије Томиславом Николићем разговарао о његовој платформи за Косово, председник Владе је казао да Николић "зна све што зна и он", да добро обавља посао и да има његову подршку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала