Хаос у Франкфурту, више од 90 повређених (видео)

© REUTERS / Kai PfaffenbachНереди у Франкфурту на Мајни
Нереди у Франкфурту на Мајни - Sputnik Србија
Пратите нас
Деведесет полицајаца је повређено, а више од 100 демонстраната је пријавило иритације очију од сузавца данас у нередима у Франкфурту, током протеста због отварања нове зграде Европске централне банке. У центру Франкфурта почео је нови протест против мера штедње на којем учествује више од 20.000 људи.

Више од 20.000 људи окупило се у Франкфурту на вечерњем митингу против мера штедње које је увела Европска централна банка (ЕЦБ). Полиција је у међувремену саопштила да је више од 90 полицајаца повређено, а да је више од 100 демонстраната пријавило иритације очију од сузавца током јутрошњег протеста, док су организатори протеста на Твитеру навели да је 21 демонстрант задобио повреде од полицијских палица, а да 107 њих има иритације од сузавца и бибер спреја.

Полиција је саопштила и да је ухапсила 16 људи. Претходно је саопштено да је неколико хиљада полицајаца распоређено у Франкфурту, а да је током нереда приведено 350 људи.

Запаљена су четири полицијска возила испред главне полицијске станице у граду, док су демонстранти каменицама гађали градску скупштину на којој су многа стакла на прозорима разбијена.

Протест је организовала антикапиталистичка група „Блокјупај“. Демонстранти планирају да спрече отварање новог седишта Европске централне банке, у знак протеста због њене улоге у завођењу оштрих мера штедње ради смањења дугова низа земаља које су запале у дужничку кризу, као што је Грчка.

Полиција је у уторак барикадама и бодљикавом жицом окружила ново седиште банке да би спречила потенцијално насилне демонстрације, а банка је претходно најавила да намерава да упркос тим мерама планира да ради нормално, мада ће неки запослени можда радити од куће.

Представници покрета „Блокјупај“ саопштили су да је у јутрошњим протестима учествовало 6.000 људи.

„Према нашим прорачунима, јутрос је на улице изашло 6.000 активиста, од којих половина из иностранства која је стигла у Франкфурт на акцију „Блокјупај“. То је била европска акција“, наводе Риа Новости речи званичног представника покрета Кристофа Клајна.

Нове просторије званично би требало да отвори председник банке Марио Драги, у присуству стотинак званица, међу којима је и градоначелник Франкфурта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала