Јусуфспахић: Нећемо да будемо уљези у сопственој држави

© Youtube/lijevceBBМуфтија Мухамед Јусфспахић
Муфтија Мухамед Јусфспахић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић изјавио је данас, поводом 11 година од паљења Бајракли џамије у Београду, да су медији заборавили на тај догађај и позвао државу и грађане да помогну својим комшијама муслиманима.

Муфтија је на конференцији за новинаре у џамији у Београду казао да муслиманима треба помоћи да остваре своја права, а да је услов за то да Исламска заједница Србије буде званично призната и регистрована.

„Не желимо да будемо уљези у држави која је наша и којој не желимо зло, јер бисмо тиме зло желели и самима себи‟, казао је Јусуфспахић, поводом 11 година од када је у нередима, након напада на Србе са Косова, била спаљена Бајракли џамија на Дорћолу.

Он је критиковао медије у Србији, оценивши да су потпуно прећутали годишњицу паљења Бајракли џамије.

„У медијима србијанским се говори о паљењу цркава на Косову, које је део Србије, али се не говори о паљењу србијанских џамија. То је заборављено, баш као онда када се џамије нису заштитиле, а поједине амбасаде јесу‟, казао је Јусуфспахић.

Он је оценио да су сви који су учествовали у нередима тада заправо показали шта мисле о муслиманима и шта им желе.

„Београђани, наши суграђани, које и данас можемо срести, окупили се овде испред Бајракли џамије у ноћи између 17. и 18. марта предвођени једним Кристијаном, у ноћи која умало није постала ‘кристална’‟, казао је муфтија и подсетио да је у нередима страдала и џамија у Нишу, која је потпуно уништена и спаљена.

Говорећи о положају мислимана, Јусуфспахић је истакао да је Исламска заједница Србије „непостојећа‟, јер ни народ, ни држава, ни цркве не желе да је признају.

„Не постоји Исламска заједнице Србије. Када је у питању регистар, она нигде није забележена‟, казао је Јусуфспахић.

Муфтија је навео и да су све муслиманске богомоље у Србији практично нелегалне и да нису у власништву Исламске заједнице ни муслимана.

„Бајракли џамија је власништво Србије, корисништво града Београда — значи реис муслиман је Томислав Николић, а муфтија београдски је Синиша Мали", казао је Јусуфспахић.

По његовим речима, Исламска заједница Србије се сналази изнајмљујући куће и плаћајући кирију. Ипак, оценио је да то није решење, јер муслимани „нису ‘сведоци’, па да иду по кућама‟.

Као проблем Јусуфспахић је истакао и то што муслимани у Србији немају своје гробље или парцеле на којима би се сахрањивали.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала