Дачић: Нема потребе да ме неко штити

© AP Photo / Darko VojinovicИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је „веома глупа теза‟ појединих медија да је у случају реконструкције Владе Србије његова позиција заштићена, јер има функцију председавајућег ОЕБС-а, и оценио да је Србији потребна „реконструкција паланачког духа‟.

„Ја сам председавајући ОЕБС-а зато што сам министар спољних послова Србије‟, рекао је Дачић новинарима у Палати Србије, после разговора са шефом португалске дипломатије Руием Машетеом.

„То никакве везе нема са реконструкцијом владе, и није ни потребно да се на такав начин било ко штити‟, додао је он.

Дачић је изјавио: „Они који то пишу, желе да будем смењен, и провоцирају премијера (Александра Вучића)‟.

Министар је објаснио да 2014. године, када је ушао у Владу, то није учинио због ОЕБС-а, већ да би с премијером Александром Вучићем наставио политику коју су водили у претходне две године на власти.

По Дачићевим речима, реконструкција Владе је потребна, али као „реконструкција паланачког духа, да престанемо бити мртво море, о којем је писао Радоје Домановић".

Дачић је такође рекао, осврћући се на прошлонедељни пад војног хеликоптера код Сурчина:

"Када је реч о трагедији и губитку људских живота, (битно је) да се то не злоупотребљава за политички обрачун, за стицање политичких поена. У том смислу је битна реконструкција".

По његовим речима, од измена закона, битније је „да ли ћемо као друштво искорачити у односу на претходни период‟.

Дачић је подсетио да је, пре но што је постао премијер 2012. године, био и министар унуташњих послова, и да се возио хеликоптерима.

„Не постоји ситуација у којој ће пилот негде да полети или слети по наредби, већ ће то да учини само по сопственој процени. Постоје трагови о свему што се дешавало (у петак, 13. марта)‟, изјавио је Дачић.

На питање да ли би, да је премијер, сменио министре чија се оставка тражи после пада хеликоптера, Дачић је одговорио:

„Институција да неко од неког тражи оставку — то нигде не постоји. Оставка је лични чин, она се подноси кад је неко одговоран. Још нисам видео да је утврђена било чија одговорност. Треба дати подршку државним органима да истраже чињенице и околности‟.

„И раније је било падова хеликоптера и авиона. Ако тада нисте тражили оставку министра, зашто бисте то сада радили? Али, не желим да оставим било какав простор за манипулације. Постоје комисије. У Србији не постоје табу-теме, али начин на који се теме третирају захтева достојанствен однос", рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала