Сертић: Држава више неће трошити новац на Железару

Пратите насTelegramOdyssey
Министар привреде Жељко Сертић рекао је да ће уговор са холандским „ХПК инжењерингом“ за управљање Железаром Смедерево бити припремљен у наредна два дана, као и да ће та компанија дати 20 милиона долара Железари без икаквих гаранција.

Држава више не може финансијски да помаже Железару и више ни динар неће бити потрошен за ту намену, каже Сертић за Радио-телевизију Србије.

Сертић каже да ће се у наредна два дана договарати и како ће се делити профит из прихода Железаре и да ће то бити познато до петка или суботе.

Железара Смедерево - Sputnik Србија
Бивши директор „Ју-Ес стила“ на челу Железаре

Министар привреде је, гостујући у емисији „Око“ на РТС-у, нагласио да је договорен минимум 80 милиона долара обртног капитала који мора да буде стално у Железари, као и да држава има право вета, односно супотписа на све одлуке које су веома важне, на пример велике и дугорочне продајне уговоре и набавку материјала.

„Та компанија се обавезала да ће 20 милиона долара својих средстава, свог капитала, давати кроз робу, и то без икаквих гаранција“, рекао је Сертић истичући да то значи да, на пример, уколико би Железара отишла у стечај, да би се то потраживање реализовало из стечајне масе, а не из гарантног фонда.

Сертић је истакао да је Србија избором компаније „ХПК инжењеринг“ испунила једну од првих обавеза договорених са ММФ-ом, с обзиром на то да није успела да прода Железару.

Поручио је да држава више не може финансијски да помаже Смедеревску железару и да више ни динар неће бити потрошен за ту намену, али да ће већ у наредних шест месеци Железара под новим менаџментом почети да послује профитабилно односно почети да смањује губитак, док ће профит почети да се ствара тек са паљењем друге високе пећи.

Према његовим речима, обавеза је паљење друге високе пећи у 2016. години и достизање производње од милион и по тона годишње.

Сертић је истакао да домаћи менаџери нису могли да гарантују да ће у тако кратком року почети да се повећава производња и прави профит.

Такође, холандска компанија је у старту понудила да ће подићи плате радника за 10 одсто, као и да се неће смањивати број запослених, навео је Сертић.

За плате и друге финансијске обавезе према менаџерском тиму од 25 људи издвајаће се 340.000 долара месечно, навео је он и додао да се сада воде преговори о томе колико ће износити варијабилни део.

Сертић каже да ће Влада имати свој тим људи који ће реализовати Владине налоге и да ће тек бити договорено да ли ће то бити људи који ће радити у Железари Смедерево или неко попут приватизационог саветника.

Министар је рекао да ће уговор о управљању бити склопљен на три године, с могућношћу да се прекине и раније, уколико се појави одговарајући партнер за Железару.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала