Кукан очекује отварање поглавља ове године

© AFP 2023Зграда ЕУ
Зграда ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф делегације Европског парламента Едуард Кукан изјавио је данас да очекује да ће ове године Србија отворити прва поглавља у преговорима са ЕУ и поздравио напоре Владе Србије у процесу европске интеграције.

Јасно је постојање политичке воље и ценимо напоре које Влада Србије предузима у реформским процесима и процесима европских интеграција, рекао је Кукан на састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у Народној скупштини.

Он је подсетио да је Европски парламент позвао на отварање првих поглавља у преговорима са Србијом и истакао да су најбитнија поглавља 23 и 24 која се тичу правосуђа и људских права.

Важно је да Србија настави реформе. То је битно за њен просперитет, демократизацију и за то да грађани живе слободније, истакао је шеф делегације ЕП и позвао званичнике Србије да буду храбри у наставку спровођења реформи.

Кукан је указао да је постојала забринутост о слободи медија и истакао да о томе треба расправљати у Скупштини Србије. Он је нагласио да је Србија донела низ веома битних закона, међу којима управо о медијима и приватизацији.

Кукан је оценио да је Србија веома битан фактор у регионалној сарадњи и поздравио напоре за нормализацију односа Београда с Приштином, нагласивши да је од највеће важности да обе стране поштују већ договорени Споразум.

Министарка задужена за европске интеграција Јадранка Јоксимовић уверена је да је Србија спремна да до краја ове године буду отворена преговарачка поглавља, и рекла да се вредно ради на томе и доносе акциони планови за све области.

По њеним речима, ускоро би требало да буде завршен аналитички преглед (скрининг) свих преговарачких поглавља и области, а истакла је да је у досадашњем процесу администрација Србије добила похвале европских институција.

Јоксимовићева је истакла да је Србија веома озбиљно прихватила све сугестије које су изречене у недавно усвојеној резолуцији ЕП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала