Начелни договор у ЕУ о продужењу санкција Русији до краја 2015.

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERДоналд Туск
Доналд Туск - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија одлучила је вечерас да "јасно повеже" своје економске санкције према Русији са "потпуним спровођењем" споразума из Минска о Украјини, што значи да је начелно договорено да се санкције продуже до краја године.

Шефови држава и влада 28 чланица ЕУ сложили су се на састанку у Бриселу да ће трајање санкција бити јасно повезано са потпуним спровођењем споразума из Минска којим је договорен прекид ватре на терену, имајући у виду да је спровођење предвиђено до краја 2015. године, рекао је на конференцији за штампу председник Европског савета Доналд Туск.

Санкције су уведене у јулу 2014. године после рушења авиона Малејжан ерлајнса изнад источне Украјине. Санкције, које су тешко погодиле руску привреду, истичу после годину дана, односно овог лета.

У оквиру ЕУ заступници тврде линије заложили су се за то да се одмах продуже санкције Русији да би се одржао притисак на руског председника Владимира Путина. Али већина је желела да се дозволи више времена за доношење званичне одлуке.

"Наша заједничка намера је врло јасна, треба да задржимо наше санкције до потпуног спровођења (споразума) из Минска", рекао је Туск, наводећи немацку канцеларку Ангелу Меркел и француског председника Франсоа Оланда који су били посредници у постизању споразума из фебруара ове године.

Дводневни самит Европске уније који је почео вечерас као главне теме има и стварање Енергетске уније, кризу у Либији и стање привреде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала