Нови извештај ОЕБС-а: Украјинске снаге ометају посматрачку мисију

© REUTERS / Gleb GaranichЧлан специјалне мисије ОЕБС-а међу конвојем украјинске војске
Члан специјалне мисије ОЕБС-а међу конвојем украјинске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјална посматрачка мисија Организација за европску безбедност и сарадњу у Европи навела је у суботу да јој је забрањен приступ источној украјинској територији, која је под контролом украјинских оружаних снага, наводи се у најновијем извештају ОЕБС-а.

Страна посматрачка мисија навела је да је заустављена на контролном пункту под контролом Украјине на северозападној граници Луганска у суботу.

„Након 15 минута посматрачима је речено да командант батаљона није одобрио Мисији дозволу да настави", наводи се у извештају, додајући да је Мисија контактирала са украјинским начелником штаба у владином заједничком Центру за контролу и координацију, који је пристао да истражи ситуацију.

У два одвојена случаја, украјински војници зауставили су посматраче ОЕБС-а, на улазу у град Маријупољ и на контролном пункту у близини града Первомајске. Њима је на крају дозвољено да наставе, иако је у једном  случају било потребна интервенција команданта контролног пункта.

Чланови мисије су се жалили да су „ометани у испуњавању својих дужности надгледања услед ограничења наметнутих од стране трећих лица, као и због безбедносних разлога".

Такође, указано је на нестабилну безбедносну ситуацију у читавом региону Донбаса и речено је да примирје не важи свуда. Примирје је договорено у фебруару на састанку украјинских, руских и европских лидера у главном граду Белорусије, Минску.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала