Украјински тајкун највећи донатор фондације Клинтонових

© AP Photo / Mark LennihanХилари и Бил Клинтон
Хилари и Бил Клинтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Од 2009. до 2013. године, фондација породице Клинтон добила је донације из Украјине вредне 8,6 милиона долара, преко фондације Виктора Пинчука, украјинског тајкуна чија предузећа имају централе у Кијеву.

Пинчук је 2008. године договорио петогодишњи аранжман, по ком ће Глобалној иницијативи, коју су основали Клинтонови, уплатити 29 милиона долара, а заузврат ће фондација америчке председничке породице вршити обуку будућих украјинских лидера за модернизацију Украјине, наводи Раша тудеј.

Волстрит џорнал је навео да је неколико полазника курса фондације Клинтонових већ добило посланичка места у Врховној ради.

Из Пинчукове фондације је саопштено да су донације Клинтоновима упућене како би Украјина постала слободна, модерна држава, базирана на европским  вредностима.

Оно што критичари издвајају као проблематично је чињеница да је велики део новца пребачен на рачун фондације Клинтон у периоду када је Украјина запала у финансијску и политичку кризу, као и да се то дешавало у моментима када је Хилари Клинтон обављала функцију државне секретарке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала